Černigoj je s svojim vplivom konstruktivistične umetnostne smernice prenesel tudi v slovenski prostor. Na fotografiji je postavitev z Loškega muzeja. Foto: Loški muzej/Aleksander Jesenovec
Černigoj je s svojim vplivom konstruktivistične umetnostne smernice prenesel tudi v slovenski prostor. Na fotografiji je postavitev z Loškega muzeja. Foto: Loški muzej/Aleksander Jesenovec
Avgust Černigoj, Lastni portret
Avgust Černigoj, Lastni portret, linorez, 1926, 41,9 x 29,8 cm, Umetnostna galerija Maribor. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Lou Scheper
Lou Scheper: Ilustrirano pismo 15. Foto: MSU Zagreb
Farkas Molnár: Dve figuri
Farkas Molnár: Dve figuri, 1923, tempera papir. Foto: MSU Zagreb
Razstava Baunet v galeriji Božidarja Jakca

Aktualna razstava, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta Baunet in je na ogled v Kostanjevici na Krki, nosi naslov Baunet - Černigoj/Teater in Dela iz zbirke Marie-Luise Betlheim. Za razstavo so združili lansko razstavo Černigojevih del v Škofji Loki in v Zagrebu lani razstavljena dela njegovih somišljenikov. Kustosinja gostujoče razstave je Barbara Sterle Vurnik.

Direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanović je na novinarski konferenci povedal, da gre za njihov glavni jesenski razstavni projekt. Za ta namen so se povezali Loškim muzejem iz Škofje Loke in Muzejem sodobne umetnosti iz Zagreba.


Grajenje mednarodnih mrež
Razstavi sta nastali v okviru mednarodnega projekta Baunet, ki je obravnaval pomen in vpliv priznane nemške šole za arhitekturo, oblikovanje in vizualno umetnost Bauhaus. Ker se je tam šolal tudi prvi slovenski likovni avantgardist in konstruktivist Černigoj, ju bodo skupaj predstavili v kostanjeviški galeriji, ki sicer hrani dela več njegovih sodobnikov.

Glede hrvaškega dela razstave je Milovanović povedal, da bo ta predstavljen v manjšem obsegu, kot je bil v Zagrebu. Gre za dela Bauhausovih umetnikov, ki jih je zbrala v Zagrebu živeča Marie-Luise Betlheim.

Zastavonoša naše likovne avantgarde
Avgust Černigoj (1898-1985) je najvidnejši predstavnik slovenske likovne avantgarde. Izobraževal se je na Bauhausu v Weimarju, čeprav je bil zaradi pomanjkanja denarja navzoč le en semester, je tam ponotranjil osnove konstruktivizma. Černigoj je s svojim vplivom omenjene umetnostne smernice prenesel tudi v slovenski prostor.

Vrnitev na domača tla je med drugim prinesla ukvarjanje s slikanjem velikih ladijskih dekoracij, krajin, morskih krajin, tihožitij in portretov v duhu poetičnega barvnega realizma z nadrealističnimi primesmi. Ukvarjal se je tudi z grafiko, akvareli in kolaži. Poslikal je več cerkva, po drugi svetovni vojni do upokojitve pa je kot profesor risanja poučeval v Trstu. Leta 1976 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo na likovnem področju.

Odprtje razstave v novih razstavnih prostorih Galerije Božidarja Jakca bo drevi ob 19. uri, na ogled bo do 2. januarja.

Razstava Baunet v galeriji Božidarja Jakca