Vrste pred turističnimi znamenitostmi so nekaj povsem običajnega. Foto: EPA
Vrste pred turističnimi znamenitostmi so nekaj povsem običajnega. Foto: EPA
Lizbona
Velike križarke poskrbijo, da se v mesto zgrne po več tisoč turistov hkrati. Foto: EPA

Po podatkih Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (UNWTO) je Portugalsko leta 2010 obiskalo 6,8 milijona turistov, do leta 2016 pa se je število turistov povzpelo na 18,2 milijona. Manuel Caldeira Cabral, portugalski minister za gospodarstvo, je nad obiskom navdušen, navala obiskovalcev se veselijo tudi delavci v turizmu, med prebivalci pa je do turistov po poročanju The Telegrapha čutiti vse večji odpor.

Cabral sicer vztraja, da Portugalska turistični razcvet dobro obvladuje, vseeno pa bi si želel, da bi turisti namesto priljubljenih krajev, obiskali manj znane in posledično manj oblegane dele Portugalske.

A vsi Cabralovega navdušenja ne delijo. "Z veliko rastjo turizma imata težave predvsem Porto in Lizbona. Infrastruktura preprosto ne sledi tako velikemu številu ljudi, popolnoma normalno je postalo, da je treba za nakup avtobusnih vozovnic in vozovnic za vlak čakati v dolgih vrstah, gneča na ulicah je neznosna, prebivalci pa se vse pogosteje pritožujejo tudi zaradi hrupa," je povedala Trish Lorenz, novinarka, ki živi v Lizboni.

Dodala je, da je življenje v Lizboni v zadnjih letih postalo nekoliko dražje, predvsem pa so se podražile cene nepremičnin. "Ljudje vse pogosteje stanovanja oddajo prek platform, kot je Airbnb, vse več domačinov pa se je iz središča mesta že izselilo. Nič nenavadnega ni, da lastniki stanovanje raje namenijo turistom kot pa domačinom. Središče mesta je zdaj namenjeno predvsem turistom, hoteli, restavracije, prodajalne spominkov in velike mednarodne trgovske znamke so izrinile domačine."

Veliko težav povzročajo tudi križarke, največ negativnih posledic zaradi tega občuti Lizbona, saj se po zaslugi velikih križark v mesto hkrati zgrne po več tisoč turistov hkrati. Okoljevarstveniki pa opozarjajo tudi na negativne učinke, ki jih zaradi turističnega navala občuti okolje.