Včerajšnji družinski piknik v Jurjevanjski dragi z večernim prižigom kresa in nastopi glasbenikov pa je imel dobrodelno noto - zbirali so denar za družine, ki so v nedavni ujmi s točo utrpele škodo. Foto: JK Design
Včerajšnji družinski piknik v Jurjevanjski dragi z večernim prižigom kresa in nastopi glasbenikov pa je imel dobrodelno noto - zbirali so denar za družine, ki so v nedavni ujmi s točo utrpele škodo. Foto: JK Design
Srečanje folklornih skupin Bele krajine se je v zadnjih letih razvilo v mednarodni festival kultur. Foto: JK Design

Na letošnjem, že 55. festivalu s tremi celovečernimi koncerti bodo poleg vseh belokranjskih nastopile tudi folklorne skupine MiPeru iz Peruja, Spandan iz Indije, Sevojno iz Srbije in Šiljakovina s Hrvaške. Organizatorji so sicer načrtovali tudi nastop skupine iz Belorusije, vendar pa je ta imela težave s pridobivanjem schengenskega vizuma.

Drevišnji koncert bo potekal pod naslovom Pleši, Jure, do jutranje ure, jutrišnji Ki, za kolo, naj gre z nami v kolo, nedeljski zaključni nastop pa so poimenovali Lepa Anka kolo vodi. Otroške folklorne skupine se bodo že popoldne predstavile na srečanju Pastirče mlado.

790 let od ustanovitve župnije Črnomelj
Tudi v spremljajočem programu je veliko poudarka na ohranjanju ljudskih izročil. V preteklih dneh so pripravili predavanje Anite Matkovič o ljudskih in narodnih nošah kot folklornem kostumu, najmlajši so v stripovski delavnici ustvarjali na temo Zelenega Jurija, ki prežene zimo.

Zgodovinar Janez Weiss je predstavil letošnje jubilejno leto za Črnomelj. Pred 790 leti je bila ustanovljena župnija Črnomelj in s tem sta v doslej poznanih listinah prvič omenjena Bela krajina in Črnomelj. Včerajšnji družinski piknik v Jurjevanjski dragi z večernim prižigom kresa in nastopi glasbenikov pa je imel dobrodelno noto - zbirali so denar za družine, ki so v nedavni ujmi s točo utrpele škodo.

Na črnomaljski promenadi v središču mesta bo popoldne zaživel rokodelski sejem domače in umetnostne obrti ter ulica lokalnih dobrot. Tudi drugi gostinci v mestu bodo v času Jurjevanja imeli ponudbo tipičnih belokranjskih jedi.

Sestavni del Jurjevanja so koncerti etno glasbenih skupin, večerni Virej festival v MKK klubu Bele krajine in več drugih dogodkov. Nocojšnji večer bo sklenil Big band Črnomelj, jutri pa skupina Manouche. Program bo potekal ves dan, namenjen je vsem ciljnim skupinam, zato organizatorji iz RIC Bela krajine poudarjajo, da bo vsak našel kaj za svojo dušo in telo.