V grobnici so bile tudi tri mumije, pri čemer gre za mumijo ženske in njenih dveh sinov. Za zdaj pa še ni jasno, ali so te tri mumije povezane z zlatarjem Amenemhatom. Foto: EPA
V grobnici so bile tudi tri mumije, pri čemer gre za mumijo ženske in njenih dveh sinov. Za zdaj pa še ni jasno, ali so te tri mumije povezane z zlatarjem Amenemhatom. Foto: EPA
Kaled El Enani
Egiptovski minister za starine Haled El Enani ima v zadnjem času polne roke dela, saj je zlatarjeva grobnica že tretje med velikimi odkritji v letošnjem letu. Foto: EPA

V grobnici iz obdobja novega kraljestva (1551-1085 pr. n. št.) so arheologi našli kip zlatarja in njegove žene. Kip upodablja zlatarja Amenemhata, ki sedi na visokem črnem stolu poleg žene, ki nosi dolgo obleko in lasuljo. Med njunimi nogami pa je še majhna podoba enega njunih sinov.

Poleg kipov so bile v grobnici tudi tri mumije, pri čemer gre za mumijo ženske in njenih dveh sinov. Za zdaj pa še ni jasno, ali so te tri mumije, ki so jih našli v rovu, ki je vodil do osrednje sobe, povezane z Amenemhatom. Strokovnjaki so mnenja, da je bila ženska ob smrti stara okoli 50 let. Raziskave so tudi pokazale, da je imela bakterijsko okužbo kosti. Njena sinova sta bila ob smrti v svojih dvajsetih in tridesetih letih, je še poročal BBC.

Grobnica - v njej so našli tudi 150 manjših kipcev, t. i. ušeptijev, iz lesa, gline in apnenca - je vklesana na območju nekropole Dra Abul el Naga, ki leži približno 700 kilometrov južno od Kaira. Gre za območje, na katerem so pokopani visoki dostojanstveniki in uradniki, zlatarjeva grobnica pa je pravzaprav razmeroma skromna, piše STA.

Dve spomladanski in ena poletna najdba
Marca je skupina egiptovskih in nemških arheologov v vzhodnem Kairu, natančneje v delavski soseski Al Matarija, sprva naletela na kamnito oko, uho in delček krone. Nato pa so našli še večji fragment, s katerim so sestavljanko laže povezali v kip, za katerega domnevajo, da je upodabljal Ramzesa II., enega najvplivnejših faraonov v zgodovini starega Egipta. Za zdaj je odkrit samo zgornji del telesa, a v celoti bi kip lahko meril osem metrov.

Aprilsko odkritje na območju nekropole Dra Abu el Naga na zahodnem bregu Nila v bližini znamenite Doline kraljev pa je razodelo grobnico iz časov 18. dinastije, v kateri je bilo poleg osmih mumij več polihromiranih sarkofagov in več kot tisoč pogrebnih kipcev (ušeptijev). Avgusta pa je sledilo še odkritje treh grobnic, starih okrog 2.000 let - v grobnicah, ki so jih odkrili na jugu Egipta, je bilo nekaj različnih sarkofagov in ostanki gline.