Ivana Kobilca je bila prva akademsko izobražena slovenska slikarka in se uvršča med klasike slovenskega realizma, ki so s svojo veličino utirali pot modernemu slovenskemu slikarstvu. Na posnetku je Avtoportret v belem, ki je nastal okoli leta 1910. Foto: Narodna galerija
Ivana Kobilca je bila prva akademsko izobražena slovenska slikarka in se uvršča med klasike slovenskega realizma, ki so s svojo veličino utirali pot modernemu slovenskemu slikarstvu. Na posnetku je Avtoportret v belem, ki je nastal okoli leta 1910. Foto: Narodna galerija

V Narodni galeriji bodo tako po skoraj štirih desetletjih znova postavili pregledno razstavo o Ivani Kobilci. Njena dela so vselej na najvišjih mestih priljubljenostih v anketah med obiskovalci te galerije, zato si želijo njeno delo v prihodnjem letu predstaviti celostno in z njenimi najboljšimi platni.

Zadnja retrospektivna razstava slikarkinih del je bila v Narodni galeriji postavljena leta 1979. V zbirki te galerije je trenutno nekaj manj kot 40 del Ivane Kobilce, nekatera so tudi sposojena, ker so sicer v zasebni lasti. Med njenimi deli v stalni zbirki visijo Kofetarica, Poletje, Portret Mire Pintar in Avtoportret v belem.

Še zmeraj nepopoln seznam stvaritev
Slikarka je svoje delo posvetila predvsem zasebnim naročilom, zato so njene stvaritve raztresene po številnih krajih, njihov seznam pa tudi še ni popoln. Veliko slik je v zadnjih desetletjih tudi zamenjalo lastnike.

V Narodni galeriji si na novi postavitvi želijo ob najbolj prepoznavnih delih predstaviti tudi slike, ki so bile do sedaj širši javnosti manj znane ali celo nepoznane. Zato pozivajo imetnike del Ivane Kobilce ali dokumentarnega gradiva o njej, da jim pomagajo sestaviti popolnejši seznam slikarkinih del, izbor katerih bi si v galeriji želeli tudi razstaviti.

Nadalje v Narodni galeriji želijo tudi reproducirati nekatera slikarkina dela, saj so nazadnje o delih Ivane Kobilce natisnili le črno-bel katalog in po besedah kustosinje prihajajoče razstave Mateje Krapež trenutno ne poznamo večine slikarkinih del v barvah.

Prihodnje leto okrogli jubilej galerije
Ivana Kobilca (1861-1926) je bila prva akademsko izobražena slovenska slikarka. Uvršča se med klasike slovenskega realizma, ki so s svojo veličino utirali pot modernemu slovenskemu slikarstvu. Že s svojo prvo razstavo v domači Ljubljani leta 1889 je vzbudila vsesplošno pozornost. Uspelo se ji je uveljaviti na področju, ki je dotlej pripadalo moškim, zato je njen dosežek toliko bolj presenetljiv.

Razstava o Ivani Kobilci bo na ogled predvidoma od 20. junija in do konca leta 2018 ter bo eden od osrednjih dogodkov v letu, ko bodo v Narodni galeriji praznovali 100. obletnico delovanja.


Spodaj si lahko pogledate igrano-dokumentarni film Ivana Kobilca - Portret slikarke, ki je nastal leta 2008.