Claude Monet, Gare St-Lazare (1877). Foto: National Gallery, London
Claude Monet, Gare St-Lazare (1877). Foto: National Gallery, London

Hočem naslikati zrak, ki objema most, hišo, čoln ... in lepoto svetlobe, v kateri obstajajo.

Claude Monet
Claude Monet
Claude Monet (1840-1926) leta 1899. Foto: Wikipedia Commons

V londonski galeriji bodo tako na razstavi zbrali znana in manj znana dela tega velikega francoskega umetnika. Samostojne postavitve, ki Monetovo ustvarjanje raziskuje skozi arhitekturo, ki jo je upodabljal, še ni bilo, so zapisali pri Narodni galeriji.

Ob tem so pri galeriji poudarili, da so tudi sicer razstave izključno z Monetovimi deli redke. V Veliki Britaniji so se francoskemu umetniku z razstavo nazadnje posvetili pred skoraj dvema desetletjema.

Arhitekturne stvaritve v objemu narave
V Londonu bo tako med 9. aprilom in 29. julijem razstavljenih 75 znanih in manj znanih impresionistovih del z upodobitvami arhitekture. Stavbe izpolnjujejo različne vloge na Monetovih platnih - nekatere so na primer namenjene kompoziciji, druge ostro nasprotujejo naravi, tretje pa opozarjajo na odsotno prisotnost ljudi.

Monet, znan predvsem po upodobitvah narave, je nekoč izjavil: "Hočem naslikati zrak, ki objema most, hišo, čoln ... in lepoto svetlobe, v kateri obstajajo." A v objemu narave je rad slikal tudi stavbe, vasice, plažo, mestna središča, železniške mostove in postaje, primestna stanovanja in živahna pristanišča – od tistih v Normandiji, Rouenu, Parizu in Londonu do Benetk.

Subjektivna likovna podoba trenutka
Claude Monet (1840-1926) je v zgodovino zapisan kot eden najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja.

Pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je posameznemu motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.

Hočem naslikati zrak, ki objema most, hišo, čoln ... in lepoto svetlobe, v kateri obstajajo.

Claude Monet