Pred 166 leti je prvič zavihrala slovenska trobojnica
Pogumno dejanje študenta Lovra Tomana
Objavljeno: 13. april 2014 ob 18:16,
zadnji poseg: 13. april 2014 ob 18:58
Vače - MMC RTV SLO

7. aprila 1848 je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani. Foto: BoBo
V zemljepisnem središču Slovenije Geoss v Spodnji Slivni pri Vačah so danes odkrili tudi umetniško delo Zlatka Rudolfa. Foto: BoBo
VIDEO
Dan slovenske zastave

V Spodnji Slivni pri Vačah so pripravili slovesnost ob dnevu slovenske zastave, hkrati pa so ob praznovanju 600. obletnice zadnjega ustoličenja slovenskega vojvode na Gosposvetskem polju predstavili tudi umetniško stvaritev knežji kamen Zlatka Rudolfa.

Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljubni študent Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani. Tak je bil njegov odgovor na ravnanje nemškega dela narodne straže, ki je izobesil nemško zastavo na stolpu Ljubljanskega gradu.

Proslavo je pripravilo društvo Heraldica Slovenica, ki je slovesnost prvič pripravilo 7. aprila 1998 v počastitev 150. obletnice prvega izobešanja slovenske zastave. Od tedaj slovesnost pripravlja vsako leto, in sicer prvo nedeljo po 7. aprilu.

Hkrati so počastili tudi 600-letnico ustoličenja Ernesta Železnega, koroškega vojvode iz rodbine Habsburžanov, ki je kot zadnji vojvoda opravil obred ustoličenja po stari šegi. Ta je narekovala starosvetni obred ustoličevanja na knežjem kamnu v slovenskem jeziku.

Replika je spomenik slovenskemu jeziku
Knežji kamen je najverjetneje del antičnega stebra z začetka prvega tisočletja. V srednjem veku so ga pobrali iz ruševin mesta Virunum ali njegove neposredne okolice na Gosposvetskem polju in ga izbrali za sedež, na katerem so ustoličevali svoje vladarje, kneze in vojvode. Umetniška replika knežjega kamna je, kot so zapisali v društvu, spomenik slovenskemu jeziku, ki je bil uradni jezik svojevrstnega predhodnika demokratičnega obreda s pravico izbire in potrjevanja vladarja.

Osrednji govornik ob dvigu zastave je bil Janez Bogataj, ob blagoslovitvi umetniške replike knežjega kamna, ki bo stala v središču Slovenije, pa Stane Granda. Umetniško repliko knežjega kamna je predstavil akademski kipar Zlatko Rudolf.

K. T.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
zozozo
# 13.04.2014 ob 23:02
@Farmergirl - Slovenska zastava z rdečo zvezdo je še vedno slovenska, ne pa jugoslovanska zastava. Pa rdeče zastave z rumenimi zvezdami tudi niso jugoslovanske. Da ne bomo spet meli iste neumne razprave.
Tao3
# 13.04.2014 ob 22:44
Glede na to, da imamo to trobojnico že 166 let, se mi zdi, da jo bo SDS PREPOVEDAL! Za njih nič pred 1991 ni obstajalo!
naš človek
# 13.04.2014 ob 20:19
@kozorog
voditelji so prišli iz naroda
TarzanPahor
# 14.04.2014 ob 08:35
@Farmergirl Mene ni sram priznat da sem rojen pod SFRJ (Socialistična republika Slovenija).
Je odvisno z katero zastavo mahaš ! Jaz sem za bela modra plava (rdeča zveda) je ekvivalent današnji, predstavlja Slovenski narod!

bralecxx
# 13.04.2014 ob 21:57
Tako je in zato nič ne rešijo zamenjave vlad in sistemov.
Bartholomaeus
# 14.04.2014 ob 08:23
@sirt1
Te moti "trobojnica"?
(sskj) trobójnica -e ž (ọ̑) knjiž. tribarvna zastava: izobesiti trobojnico; francoska trobojnica; trobojnica z rdečo zvezdo ♪

lahko tudi:
trikolóra -e ž (ọ̑) knjiž. tribarvna zastava: izobesiti trikoloro; francoska, italijanska trikolora ♪

tríbárvnica -e ž (ȋ-ȃ) knjiž. tribarvna zastava: izobesiti, razviti tribarvnico; francoska tribarvnica // trak z barvami te zastave: s tanko tribarvnico okrašen venec ♪
stewie
# 14.04.2014 ob 07:36
Tao3
# 13.04.2014 ob 22:44
Glede na to, da imamo to trobojnico že 166 let, se mi zdi, da jo bo SDS PREPOVEDAL! Za njih nič pred 1991 ni obstajalo!


Saj, enkrat so jo že šli na svoji stran ovijati v črnino, ker se je narod na referendumu, resda s tesno večino, odločil v nasprotju z njihovimi željami in zahtevami. Seveda je tudi ta isti narod bil deležen nekaj nesramnih opazk, ki jih nikakor ne moremo opredeliti kot demokratične.
ime.priimek
# 24.06.2014 ob 21:37
TarzanPahor - Čuj SFRJ pomeni Socialistična Federativna Republika Slovenija. Oz. je pomenilo.
CaEdMoN
# 13.04.2014 ob 23:07
Naša trobojnica je OK, vendar pogrešam grb na njej. :/ Tako kot Slovaška ali Ruska v kombinaciji z grbom...
ShelbyGT500
# 13.04.2014 ob 22:13
Slovenskega vojvode?
anny22
# 14.04.2014 ob 00:22
A je kakšna možnost za zastavo v barvah športnih reprezentanc?
SAM
# 14.04.2014 ob 08:08
Pri dnevniku je pokazalo tudi enega udeleženca, ki je tam vihral s hrvaško zastavo - ne vem zakaj je to potrebno? Sigurno so ga povabili tisti, ki so nosili zvezde na praporjih.
Johnny.Bravo
# 13.04.2014 ob 23:53
Pred 166 leti še ni blo Slovenceljnov, takrat so mel naši stari fotri jajca! So vedl kva pa kako, pa po mizi so znal tut usekat! Današnji mavrični levičar bi jih gotovo oklical za fašiste, če bi jih poslušal.

Farmergirl, ne bluzi kake yugo rdeče zvezde? Pust tistih par mavričnih jugonostalgikov, ki itak ne štekajo ničesar, nej uživajo. Nej sanjajo, who cares!

A je pol Heineken jugo komunajzerski pir? Sej ni kej prida, maš prov!
ism
# 13.04.2014 ob 22:52
Tao3, lahko jo prepovejo v PS ali SD ali kakšni drugi vladni stranki, ne pa opozicijska stranka. Mogoče si se pa zmotil in napisal 1 S preveč. Motiti se je človeško.
sirt1
# 14.04.2014 ob 08:08
Zastava je simbol države,naroda in tudi jezika!In zato ni naslov nič drugega kot blatenje slovenskega simbola!V Sloveniji je še vedno uradni jezik slovenščina! Mislim da imam pravico zahtevati,da na RTV to spoštujete!
rasputin
# 14.04.2014 ob 06:40
To nikakor ni bila prva "slovenska" zastava, morda prva v smislu da se je takrat nekako začelo prebujati levičarsko-socialno širše narodnostno gibanje, ki pa je kasneje služilo kot fundament bodočim levičarskim strankam v stari Jugoslaviji in še kasneje komunistom. Nenazadnje gre za kopijo ruske zastave.
Zatavo so ljudje (štajerci, kranjci, goričani, dolenjci..) ki so šele precej pozneje dobili ime Slovenci, imeli že v času Karantanije in tudi kasneje, zato pojav te zastave ki jo imamo danes pomeni predvsem "začetek proces ideološke preobrazbe" vseh ki živijo na prostoru, ki se danes imenuje Slovenija, (vedno se ta prostor ni tako imenoval).
Društvo Heraldica Slovenija ima pa povsem "napačne" predstave o tem, najbolj pa zavaja z nastankom imena Slovenci, in z pojavitvijo imena "Slovenija", kar pa povsem zgodovinsko netočno predstavljajo tudi šolski zgodovinski učbeniki. To je pač dediščina ki je bila poddovana iz YU zgodovinskih učbenikov, in povsem nekritično prenešena v nove učbenike.

Mimogrede, ko sem nekoč postavil vprašanje kdaj se prvič v zgodovini pojavi ime Slovenci in Slovenija, na enem od kvorumov, kjer je bilo zbranih kar nekaj uglednih (vsaj imajo se za ugledne) in znanih zgodovinarjev, sem povzročil s tem vprašanjem med njimi veliko debato, saj si že o tem dejstvu niso bili edini, kaj šele da bi jih spraševal ali je bila belo-modro-rdeča res prva zastava (ne bom rekel slovenska) ki je bila simbol ljudi ki so pozneje dobili ime slovenci ??
Na žalost je pri nas ZGODOVINA kot znanstvena veda povsem ideološko proučevana, zato so tudi rezultati temu primerni.
Farmergirl
# 13.04.2014 ob 22:54
Pred 166 leti je prvič zavihrala slovenska trobojnica

Zadnje čase pa bolj vihrajo jugo rdeče zvezde.
kozorog1973
# 13.04.2014 ob 19:11
ah ja res je da v tedanjih časih niso poznali izobilja kot danes, bili so pa toliko manj politično okuženi, vedli so da brez dela ni jela in to jim je bil zadostni razlog. S komunisti ,z njihovimi idejami in parolami, se je začel mentalni propad slovenskega žulja. Tako pač je, prej boste se tega zavedali bolje bo za vas. vsi sedanji voditelji, ki smo jih roko na srce po svoji neumnosti izvolili, so prišli iz istega gnezda, zatorej pravim, dokler se jih ne bomo "znebili" dotlej ni pričakovati odrešitve za slovenski narod. Do tistega časa pa bo preteklo še mnogo časa in solz.