Kovanec iz 24-karatnega zlata je pred desetimi leti izdelala kanadska kovnica Royal Canadian Mint, v berlinskem muzeju Bode, ki je v tamkajšnjem muzejskem otoku, pa je bil razstavljen od leta 2010. Foto: EPA
Kovanec iz 24-karatnega zlata je pred desetimi leti izdelala kanadska kovnica Royal Canadian Mint, v berlinskem muzeju Bode, ki je v tamkajšnjem muzejskem otoku, pa je bil razstavljen od leta 2010. Foto: EPA
Neukoeln
V okviru akcije je policija preiskala več stanovanj v Berlinu. Ta posnetek je nastal v tamkajšnjem okrožju Nekoeln. Foto: EPA

tatovom uspel podvig, odnesti ga iz berlinskega muzeja Bode, v katerem so ga hranili v vitrini iz neprebojnega stekla.

Gre za kovanec z nominalno vrednostjo milijon kanadskih dolarjev, ki ga je leta 2007 izdelala kanadska kovnica. Kovanec, ki je vreden skoraj 3,8 milijona evrov, meri 53 centimetrov v premeru in tri centimetre v debelino.

Britanska kraljica v družbi javorjevih listov
Na sprednji strani je portret kraljice Elizabete II., na zadnji pa trije javorjevi listi. Zlatnik Veliki javorjev list nosi ime po kanadskem nacionalnem simbolu. V zbirki muzeja Bode je bil od leta 2010, sicer pa obstajajo še štirje takšni zlatniki.

Poziv javnosti prinesel napredovanje raziskave
Nemška policija je po kraji objavila posnetek domnevnih tatov in ponudila nagrado v višini 5.000 evrov za koristne informacije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ta poteza je očitno obrodila sadove, saj policisti domnevajo, da sta oba prijeta osumljenca na omenjenem posnetku.

Malo po kraji je predstavnik berlinske policije za stike z javnostmi Winfrid Wenzel dejal, da je zaradi izjemnih lastnosti ta "dragoceni kovanec svoje mesto dobil v Guinnessovi knjigi rekordov, a prav zaradi njih ga bo izjemno težko prodati na črnem trgu". "Tatovi ga bodo tako najverjetneje stalili in poskušali zaslužiti s prodajo zlata."


Stare "dobre" metode kraje ...

Z nemške policije so zdaj sporočili, da so danes aretirali dva osumljenca, ki naj bi marca ukradla ta stokilogramski zlatnik. Vendar še ni znano, ali so našli tudi to ukradeno dragocenost.

Osumljenca, ki so ju policisti prijeli v obsežni raciji, naj bi bila med nepridipravi, ki so marca z lestvijo preplezali zid ob muzeju Bode in vdrli v zgradbo. Nato so pobegnili po železniških tirih, ki tečejo ob muzeju, lestev pa pustili kar tam.