Avtor romana Mostovi Madisona (Bridges of Madison County) Robert James Waller je umrl star 77 let. Foto: Reuters
Avtor romana Mostovi Madisona (Bridges of Madison County) Robert James Waller je umrl star 77 let. Foto: Reuters

Umrl je na svojem domu v Texasu v petek zgodaj zjutraj, vzrok smrti pa še ni znan, je pojasnil Matt Belford iz Wallerjeve založbe Aaron M. Priest v New Yorku, je poročal BBC. Njegovo svetovno uspešnico Mostovi Madisona so prodali v kar 50 milijonih izvodov, prevedena pa je bila v 40 jezikov sveta.

V Wallerjevem romanu iz leta 1992 Mostovi Madisona je v ospredju kratka in turbulentna ljubezenska zgodba med poročeno italijansko gospodinjo in fotografom v ameriški zvezni državi Iowa. Fotograf osvoji srce gospodinje, potem ko ta privoli, da mu bo pomagala pri fotografiranju slavnih mostov. Zgodbo so leta 1995 uprizorili tudi na filmskem platnu, v filmu, naslovljenem Najini mostovi, pa sta v glavnih vlogah nastopila Meryl Streep in Clint Eastwood. Leta 2014 pa so Mostovi Madisona dočakali tudi uprizoritev v muzikalu na Broadwayu.

Mostove Madisona je Waller po svojih besedah napisal v zgolj 11 dneh, roman pa mu je prinesel svetovno slavo in ga spremenil v multimilijonarja. Okrožje Madison v Iowi je medtem postalo prava turistična znamenitost, saj so tisoči obiskovalcev prihajali gledat v knjigi slavljene mostove.

Pisatelj, glasbenik in fotograf Robert James Waller se je rodil v Iowi, poleg Mostov Madisona pa je napisal še šest drugih romanov. Med drugim je predaval matematiko, menedžment in ekonomijo na Univerzi Sverna Iowa (Universtiy of Northern Iowa). Pred bliščem slave se je kasneje iz Iowe umaknil v odročen del Texasa.