Na predvečer uradnega začetka festivala so uprizorili t. i. Fackeltanz oziroma ples bakel. Foto: EPA
Na predvečer uradnega začetka festivala so uprizorili t. i. Fackeltanz oziroma ples bakel. Foto: EPA
Angel uničenja
Operni del programa festivala bo odprla premiera nove opere sodobnega britanskega skladatelja Thomasa Adesa The Exterminating Angel (Angel uničenja), nastale po navdihu istoimenskega filma Luisa Bunuela. Foto: IMDb

Na letošnjem festivalu, ki ga je napovedal Haydnov oratorij Stvarjenje, bo Hofmannsthalov Slehernik uprizarjan v že znani režijski postavitvi Juliana Croucha in Briana Mertesa iz leta 2013.

V naslovni vlogi nastopa Cornelius Obonya, eno izmed vlog so namenili 25-letni Miriam Fussenegger, nastopa pa tudi švicarski igralec David Bennent, znan iz filma Pločevinasti boben po romanu Günterja Grassa.

Opera, navdahnjena z Bunuelovim filmom
V naslednjem tednu se bo s premiero nove opere sodobnega britanskega skladatelja Thomasa Adesa The Exterminating Angel (Angel uničenja), nastale po navdihu istoimenskega filma Luisa Bunuela začel operni program festivala. Novi bosta tudi postavitvi Straussove Danajine ljubezni in Gounodovega Fausta.

V "stari" postavitvi intendanta Sven-Erica Bechtolfa, ki je umetniško taktirko predal Markusu Hinterhäuserju, pa bo mogoče videti Mozartovo Da Ponte trilogijo (Cossi fan tutte, Don Juana in Figarovo svatbo) s tremi različnimi dirigenti. V koncertni obliki bo med drugim izvedena Puccinijeva Manon Lescaut z Ano Netrebko v naslovni vlogi.

Med vrhunci gledališkega programa bodo še nove postavitve Shakespearovega Viharja režiserke Deborah Warner ter dram Ignorant in blaznež Thomasa Bernharda v režiji Gerda Heinza in Konec igre Samuela Becketta v režiji Dietra Dorna.

Celotni program festivala si lahko pogledate tukaj.


Več jubilejev v koncertnem delu programa

Niz koncertov pod skupnim imenom Duhovna uvertura se bo po judovski veri, budizmu, islamu in hinduizmu letos osredotočal na pravoslavno vero. Tako se obetajo gostovanja slovite ruske državne kapele iz Sankt Peterburga ter zborov iz Grčije, Armenije, Libanona, Egipta in Etiopije.

Med jubileji, ki se bodo zvrstili v koncertnem delu festivala, sta 175-letnica orkestra Mozarteuma in 90-letnica domačega skladatelja Friedricha Cerhe in madžarskega sodobnika Györgyja Kurtaga. V Salzburgu pa se bodo poklonili tudi letos umrlemu dirigentu Nicholausu Harnoncourtu in madžarskemu pisatelju Pétru Esterházyju.

Do zadnjega avgustovskega dne se bo v Salzburgu na 14 prizoriščih zvrstilo 192 opernih in gledaliških predstav ter koncertov.