Leta 1956 rojena Pilar Abel bo kmalu izvedela, ali je res hči slavnega španskega umetnika. Foto: EPA
Leta 1956 rojena Pilar Abel bo kmalu izvedela, ali je res hči slavnega španskega umetnika. Foto: EPA
Teatro Museo Dalí
Dalija so pokopali v grobu, ki ga prekriva debela kamnita plošča v zgradbi muzeja in gledališča, ki nosi ime po njem - Teatro Museo Dalí. Foto: EPA

Mati Pilar Abel naj bi namreč v 50. letih minulega stoletja imela s Salvadorjem Dalijem (1904-1989) afero, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Abelova natančneje trdi, da sta bila v ljubezenskem razmerju leta 1955, ko je njena mati delala kot varuška pri neki družini v Cadaquesu, kjer je umetnik 20 let živel skupaj s svojo ženo in muzo Galo.

Zgolj ustna pričevanja o Dalijevem očetovstvu
Pilar Abel naj bi pri sedmih ali osmih letih o pravem očetu pripovedovala babica, mati pa naj bi razmerje najprej zanikala, nato pa priznala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Kot je nato presodilo sodišče, je analiza DNK-ja umetnikovih posmrtnih ostankov potrebna, saj nimajo na voljo drugih bioloških ostankov ali osebnih predmetov, s katerimi bi potrdili ali ovrgli trditev njegove domnevne hčere.

Vzorce DNK-ja bodo strokovnjaki odvzeli neposredno iz krste v katalonskem mestu Figueras, kjer je Dali pokopan. Iz Katalonije jih bodo nato poslali v analizo v špansko prestolnico. Izvedenci pa so že pridobili vzorce sline Pilar Abel, ki jih bodo primerjali z umetnikovimi.

Mojster t. i. ročno naslikanih fotografij sanj
Sicer pa je bil Dali znan po svoji ekscentričnosti in velja za enega najpomembnejših nadrealističnih slikarjev. Na podlagi intenzivnega študija psihoanalize je razvil t. i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot zelo dober risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.

Nekateri menijo, da je bil Dali prikrit homoseksualec, ki je užival tudi v voajerizmu in naj bi posledično raje druge opazoval pri spolnem odnosu. Odvetnik Pilar Abel trdi, da so prebivalci Figuerasa vedeli za razmerje med njeno materjo in umetnikom, o čemer so tudi pričali.

Skoraj peturni izkop Salvadorja Dalija
Izkopali posmrtne ostanke Salvadórja Dalíja
Skoraj peturni izkop Salvadorja Dalija
Izkopali posmrtne ostanke Salvadórja Dalíja