Slika, v izvirniku naslovljena Femme assise, robe bleue, je nastala leta 1939, na njej pa je upodobljena Dora Maar, ena izmed Picassovih muz in ljubic. Foto: AP
Slika, v izvirniku naslovljena Femme assise, robe bleue, je nastala leta 1939, na njej pa je upodobljena Dora Maar, ena izmed Picassovih muz in ljubic. Foto: AP
Dora Maar
Dora Maar je bila fotografinja, katere pravo ime je bilo Henriette Theodora Markovitch. Spoznala sta se leta 1936 v Parizu, njuno razmerje pa je trajalo skoraj deset let. Foto: AP

Slika Pabla Picassa Sedeča ženska v modri obleki (v izvirniku Femme assise, robe bleue) ima precej burno preteklost, saj so jo med drugo svetovno vojno zasegli nacisti - vendar so jo prestregli pripadniki francoskega odporniškega gibanja, ko so se nacisti pomikali iz Pariza proti Moravski. V 60. letih minulega stoletja pa je pristala v lasti znanega zbiralca in trgovca umetnin Ernesta Beyelerja.

Nadaljevanje poti po dražbah umetnin
Portret slikarjeve muze Dore Maar je že leta 2011 šel na dražbo hiše Christie's in takrat ga je nek zbiratelj umetnin iz Ženeve kupil za 26 milijonov dolarjev (dobrih 23 milijonov evrov), čeprav si zanj pri dražbeni hiši niso obetali več kot 14 milijonov dolarjev.

Tudi tokrat je šla slika pod kladivo pri dražbeni hiši Christie's, in sicer na dražbi impresionistične ter moderne umetnosti, ki so jo organizirali v ponedeljek zvečer v Rockefellerjevem centru v New Yorku, poroča BBC.

Pred skoraj natanko dvema letoma so prav tako pri Christie's prodali Picassove Ženske iz Alžira, in sicer 179,3 milijona dolarjev, s čimer je umetnina postala najdražja slika, kar so jih kdaj prodali na dražbi.


Slikar in njegova večkrat upodobljena muza

Gre za enega izmed več različnih Picassovih portretov fotografinje Dore Maar, katere pravo ime je bilo Henriette Theodora Markovitch. Ko sta se slikar in njegova prihodnja muza spoznala v Parizu leta 1936, je bila ta še poročena s pesnikom Paulom Eluardom. Slika pa je nastala tri leta kasneje, ko je bilo Picassu 58 in njej 31 let - pravzaprav naj bi nastala prav na slikarjev rojstni dan 25. oktrobra.

Picasso (1881-1973) je v njuni skoraj desetletje trajajoči zvezi ustvaril celo vrsto njenih portretov, nekateri spadajo celo med njegove najlepše umetnine. Dora Maar je umrla v Parizu leta 1997 v starosti 90 let.