Tehniški muzej Bistra vabi na obisk. Foto: Peter Podbevšek
Tehniški muzej Bistra vabi na obisk. Foto: Peter Podbevšek

S pomočjo multivizije bodo lahko obiskovalci med drugim spoznali, koliko energije in vode je potrebnih za proizvodnjo vsakodnevnih izdelkov, so zapisali na spletni strani muzeja.

V eksperimentalnem delu pa bodo demonstratorji prikazali praktične poizkuse, katerih namen je dvig okoljske ozaveščenosti. Predstavljene bodo aktualne teme, med drugimi uporaba obnovljivih virov energije ter energijska varčnost.

Na ogled tudi legendarni Tomosovi motorji
Ob 15. uri je predviden še voden ogled razstave Motorji iz Kopra, ki predstavlja pregled razvoja in dosežkov slovenske tovarne motornih koles Tomos do začetka 80. let. Kustos prometnega oddelka Boris Brovinsky bo predstavil motorna kolesa, ki predstavljajo mejnik v razvojni dejavnosti Tomosa, prototipe, ki niso dočakali serijske proizvodnje, in nekaj tekmovalnih motornih koles.

Z dnevom odprtih vrat bodo zaznamovali tudi 60 let odprtja prvih zbirk za javnost.

Tehniški muzej Slovenije (TMS) je osrednji slovenski muzejski zavod za področje tehniške kulturne dediščine. Ustanovljen je bil leta 1951 z namenom, da evidentira, dokumentira, zbira, ureja, hrani in zavaruje tehniško kulturno dediščino, tehniške premične spomenike in znamenitosti na področju Slovenije.