Zeleni Jurij ima klobuk, okrašen z bukovimi vejami in cvetjem. Foto: Bojana Lekše
Zeleni Jurij ima klobuk, okrašen z bukovimi vejami in cvetjem. Foto: Bojana Lekše
Jurjevanje v Zdole vsako leto privabi številne obiskovalce. Foto: Bojana Lekše
Dobitniki srebrnih in zlatih priznanj TZS-ja za delo v THD-ju Zdole. Foto: Bojana Lekše

Včasih je vsak prinesel nekaj stvari, ne da bi jih k temu posebej povabili, danes pa je jurjevanje organiziran dogodek. "Praznovanje jurjevanja, ki izvira iz naših krajev, se je od začetkov do danes zelo spremenilo. Včasih je bilo to bolj preprosto, saj je vsak prinesel nekaj. Eden kozico, drugi klobase, ocvirke in jajca, nekoga pa smo zadolžili, da je to spekel. Prireditev je potekala na prostem, danes smo pod šotorom, tako nam tudi vreme ne more do živega," je povedal predsednik THD-ja Marjan Gričar.

Pred leti so imeli turistični krožek tudi na šoli in so s tem spodbujali ohranjanje starih običajev, kot je Jurjevanje. Ko je bila prireditev organizirana v bistveno manjšem obsegu kot danes, so se vaščani dogovorili, kdo bo kaj prinesel. Če je kdo zatajil, je moral za kazen sam prinesti vino, klobase in nekaj jajc, je povedal Gričar.

Jurjevanje na Zdolah je poznano po celotni Sloveniji
"Prva jurjevanja so se začela že v 80. letih prejšnjega stoletja, vendar smo se zbrali bolj domačini, morda nas je bilo 50. Pred dvajsetimi leti pa se je prireditev tako po število obiskovalcev kot kulturnem programu razširila. Danes pride na Zdole tudi do 1.000 ljudi iz vse Slovenije," je pojasnil predsednik KS-ja Zdole Jože Slivšek. V soboto so tri ekipe po vaseh pobirale jajca, po navadi jih vsaka hiša prispeva nekaj, nekateri tudi mesne izdelke. Danes spečejo menda do 400 jajc naenkrat, včasih pa so toliko jajc porabili za celo prireditev.

Ohranjanje starih običajev pomeni tudi večjo povezanost ljudi
Po besedah podžupanje Občine Krško Ane Nuše Somrak je ohranjanje starih običajev eden izmed načinov, da se ljudje družijo, predvsem pa je pomemben družbeni vidik. Ljudje se že tedne in mesece družijo in pripravljajo vse potrebno za izvedbo dogodka oziroma prireditve, kar jih tudi poveže.

Ob 20. obletnici Turističnega hortikulturnega društva Zdole, ki je zaslužno za organizacijo ravno tako 20. tradicionalnega jurjevanja na Zdolah, znanega po celotni Sloveniji, so člani društva prejeli številne čestitke. V sklopu jurjevanja je ŠD Zdole organiziral tudi jurjev tek.

Jurjevanje se je začelo s potrkavanjem zvonov in budnico v izvedbi Pihalne godbe iz Krškega že ob peti uri zjutraj. Zatem pa je sledila tradicionalna peka jajc in kulturni program, po maši pa je sledil prihod sv. Jurija z gosti in podelitev priznanj KS-ja Zdole in Turistične zveze Slovenije.