Planinke in planinci so prvi poti namenili skoraj dvakrat toliko glasov kot drugouvrščeni. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Planinke in planinci so prvi poti namenili skoraj dvakrat toliko glasov kot drugouvrščeni. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Planinke in planinci so prvi namenili skoraj dvakrat toliko glasov kot drugouvrščeni, tudi krožni poti: Aljažev dom v Vratih–Bovški Gamsovec–Sternar–Aljažev dom v Vratih. Na tretje mesto se je uvrstila planinska pot Soriška planina–Ratitovec. Izbor je potekal v okviru pobude Očistimo gore v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije.

Zmagovalna #najplaninska pot združuje dve lepi pohodni izkušnji iz osrčja Julijskih Alp: pot po bohinjskih planinah s pohodno potjo po čudovitem visokogorju, kot ga ponuja Dolina Triglavskih jezer. Posamezne etape poti so označene kot lahka oziroma kot zahtevna pot. Poznavalci planincem svetujejo, da se na pot odpravijo s primerno planinsko opremo, na nekaterih odsekih je še sneg, zato je dobro, da imajo s seboj tudi dereze in cepin. Pot brez vmesnih postankov od povprečnega planinca zahteva 11 ur hoje.

Za izglasovano naj planinsko pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato skrbijo 3 planinska društva: PD LPP, PD Ljubljana Matica in PD Radeče. Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena.

Organizatorji izbora so štiri tedne zbirali predloge najlepših, najbolj urejenih, najvarnejših in najbolj jasno označenih planinskih poti, v končno glasovanje, ki se je začelo 23. maja, pa so uvrstili 60 poti.

Več o glasovanju za naj planinsko pot si preberite tukaj.

1. mesto: krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Vrata (pod Zelnarco)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato

2. mesto: krožna pot Aljažev dom v Vratih–Bovški Gamsovec–Kriški podi–Stenar–Aljažev dom v Vratih–Vrata



3.mesto: Soriška planina–Ratitovec