Najstarejši med trojico med vadbo. Foto: Reuters
Najstarejši med trojico med vadbo. Foto: Reuters
Skupaj štejejo 193 let. Foto: Reuters
Vesa v zgibi - mala malica. Foto: Reuters

Seniorji si trikrat na teden vzamejo čas za individualno vadbo na enem izmed stadionov v Singapurju, skupaj pa vadijo vsaj dvakrat na mesec, ko preizkušajo nove načine vadbe.

66-letni Ngaj Hin Kvon na teden preteče 65 kilometrov, naenkrat pa lahko naredi 100 sklec in 600 počepov, tudi dvigovanje na drog mu ne predstavlja nikakršnih težav: "Telovadil bom, dokler mi bo to dopuščalo moje telo. Nikoli nisem bil poškodovan, nikoli nisem jemal nikakršnih zdravil." Je polovično v pokoju, ampak kljub temu se ne počuti starega. Kot tudi njegova dva prijatelja - 70-letni Ng Bi Kja, ki je upokojeni dvigovalec uteži, in 57-letni Ng Sju Či, ki še vedno dela kot avtomehanik.

Nikoli ni prepozno
Pred nekaj leti so postali del kluba Team Strong Silvers, s katerim želijo starejše spodbuditi k aktivnejši vadbi, s katero lahko preprečijo zdravstvene težave. "Rad bi pokazal drugim seniorjem, da če jaz zmorem, da zmorejo tudi oni. Najbolje je, če začne oseba vaditi zgodaj, ampak nikoli ni prepozno za začetek," je povedal 66-letni Ngaj.

O pozni vadbi zna nekaj povedati najmlajši med trojico, ki se je za vadbo odločil po 20 letih neaktivnega življenja, in to šele, ko ga je začelo skrbeti za zdravje - imel je povišan holesterol: "Stanje se mi je izboljšalo, ko sem začel telovaditi. Zdravniške storitve so dandanes zelo drage, zato je še toliko pomembneje, da začnete skrbeti za svoje zdravje. Redna vadba pomaga preprečiti bolezni."

Omenjeni klub, kjer želijo seniorje spodbuditi k vadbi, obenem opaža, da v vadbenih centrih po večini delajo mladi "tiranski" inštruktorji, ki se ne morejo poistovetiti s seniorji, to pa je le eden izmed razlogov, zakaj se upokojenci izogibajo telovadnic. Zato omenjeni trio pogostokrat na javnih mestih prikazuje svoje veščine, da bi mimoidoče spodbudili k vadbi.

Spodaj si lahko pogledate, kaj vse zmorejo trije singapurski upokojenci.