Barcolana letos praznuje 50 let. Na njej pričakujejo rekordno udeležbo. Foto: EPA
Barcolana letos praznuje 50 let. Na njej pričakujejo rekordno udeležbo. Foto: EPA

88-letni morjeplovec je bil na Barcolani že 35-krat. Že leta se prijavlja prvi, zmagal ni nikoli, saj njegovo plovilo tega ne zmore, vztraja pa pri načelu, da je pomembno sodelovati.

Na vprašanje, zakaj se udeležuje Barcolane, je povedal: "Tradicija. Hodim že toliko let, zakaj ne bi šel še letos. Dokler še lahko grem. Ko ne bom mogel več, ne bom šel."

Ladja je stara 72 let, zgrajena je bila v Sukošanu, leta 1983 jo je kupil v Baški, jo prenovil s pomočjo izolskih mojstrov in odtlej se od nje ni ločil, le da jo je zdaj predal hčerki in zetu. Barka nosi ime Lepa Vida, kot je povedal Pivac, je ime nastalo kot "kompromis med kulturo in mojo ženo".

Že vrsto let se vpisuje prvi. Barcolana je zanj način navezovanja stikov in tkanja prijateljstev.

Prisluhnite, kaj je Ivan Pivac o barkovljanski izkušnji in morju na splošno povedal Nevi Zajc, ki ga je poiskala kar v mandraču, kjer je privezana njegova oziroma zdaj kar družinska jadrnica, pripravljena na plovbo.

25.000 ljudi na morju med regato
Najbolj množična jadralska regata na svetu, Barcolana ali slovensko barkovljanka bo v nedeljo v Tržaškem zalivu praznovala okroglo obletnico. Ker bo 50. po vrsti, organizatorji pričakujejo rekordno udeležbo, tako po absolutnem številu jadrnic kot slovenskih udeležencih. Svetovni rekord Barcolane je iz lanskega leta, ko se je regate udeležila 2.101 jadrnica, slovenski rekord pa je z začetka tega tisočletja, ko je bilo na startu dobrih 200 slovenskih posadk; lani jih je bilo 147. Organizatorji so izračunali, da je med regato na morju približno 25.000 ljudi, kakih 300.000 pa jih regato spremlja s kopnega.

Ivan Pivac, verjetno najstarejši jadralec na Barcolani
Ivan Pivac, verjetno najstarejši jadralec na Barcolani