Razstava papirnatih rož na Vranskem. Foto: RTV SLO
Razstava papirnatih rož na Vranskem. Foto: RTV SLO
Med izdelovalci rož iz papirja so najpogosteje ženske, ki si prizadevajo, da ta umetnost ne bi prešla v pozabo. Izdelovanje teh rožic pa je lahko tudi družabno. Foto: RTV SLO

Včasih, ko še ni bilo toliko cvetličarn in cvetja niso uvažali iz daljnih dežel, so si naši predniki ob raznih slavjih in praznikih pomagali pri krašenju tudi s cvetjem, ki so ga izdelali iz papirja. Ker so to spretnost povzdignili skoraj v umetnost, si zdaj marsikje prizadevajo, da bi to znanje ohranili. Na Vranskem so tako pripravili že tretjo vseslovensko razstavo rož iz kreppapirja.
Izdelovalci rož iz kreppapirja vsako drugo leto pripravijo vseslovensko razstavo in vsakič nanjo privabijo več udeležencev. Tokrat se je na Vranskem zbralo več kot sto takih, ki še obvladajo to umetnost.

Martina Felicijan, glavna organizatorka razstave, je o dogodku povedala: "Na Vranskem je neprekinjena tradicija izdelave tega cvetja. Nikoli se ni prekinila, ker se je to cvetje vpletalo v velikonočne butare in se tako ohranilo. Jaz sem ujela gospe, ki so znale to obrt in sem jih lahko gledala, ker včasih je bila to skoraj skrivnost. In ravno toliko sem videla, da sem se okužila in še sama začela delati papirnato cvetje."

Med izdelovalci rož iz papirja so najpogosteje ženske, ki si prizadevajo, da ta umetnost ne bi prešla v pozabo. Izdelovanje teh rožic pa je lahko tudi družaben dogodek. "Poleg tega, da sedimo in se pogovarjamo, še izdelujemo. Svoje znanje prenašamo na mlajše. Znanje pridobivamo in prenašamo naprej. Tradicija in te stare stvari, stari izdelki, kulturna dediščina mora iti naprej in to je tisto naše osnovno vodilo," je povedala ena izmed rokodelk Marija Ratkovič.

Branka Bizjan iz moravskega društva rokodelcev pa je dodala: "Stremimo za tem, da se čim več tega ljudskega izročila in ljudskega rokodelstva ohrani. Pri tem nam pomagajo pri etnografskem muzeju in Obrtni zbornici Slovenije, kjer nas vpisujejo v register žive dediščine in dobimo certifikat žive dediščine in certifikat rokodelstva Slovenije."

Na razstavi so številnim obiskovalcem, ki so se lahko tudi sami poskusili v izdelavi rož, prikazali več kot 2.000 cvetov, narejenih v najrazličnejših tehnikah, poleg tega, pa je bila razstava tudi lepa priložnost za izmenjavo izkušenj in znanja, z novimi idejami pa bodo umetniki izdelovanja papirnih cvetov svojo umetnost lahko še nadgradili.