Eden največjih slovenskih modelarjev Albin Novak. Foto: RTV SLO
Eden največjih slovenskih modelarjev Albin Novak. Foto: RTV SLO
Zbirka Albina Novaka je le uvod v novo tematsko področje Tehniškega muzeja v Bistri. Foto: RTV SLO

Prvo slovensko jadralno letalo so izdelali pred 75 leti. Imenovali so ga Kavka. Bilo je leseno in čez krila dolgo manj kot 13 metrov. Imeli so ga vsi aeroklubi v Sloveniji, piloti so se na njem učili letenja.

Tudi Albin Novak, ki je izdelal model Kavke in ga skupaj z drugimi modeli podaril Tehniškemu muzeju. Največ spominov pa ga veže na model Eda 5, ki predstavlja začetek slovenskega motornega letalstva. "Zato, ker sem se skoraj ubil z njim, Edo 5 je imel napako, da ni imel bencinomera, da bi meril, koliko bencina imamo," je povedal Albin Novak.

Bilo ga je premalo in strmoglavil je z višine 30 metrov v koruzo. Letala so enega največjih slovenskih modelarjev zanimala že v otroštvu, takole se spominja pogovora z očetom: "Ko sva videla letalo v zraku, ti ata, kaj praviš, kako oni krmarijo? Nisem vedel, kako se krmari, oče pa pravi, ja, jaz mislim, tako kot riba v vodi, in to je res."

Radovednost ga je gnala najprej v službo pilota, nato pa v izdelovanje modelov letal: "Ukvarjal sem se z lesom, sem doma v hribih in imamo lesa dosti, pa sem rekel, lesena letala bom delal, plastičnih ne delam."

Zbirka Albina Novaka pa je le uvod v novo tematsko področje Tehniškega muzeja v Bistri.

V Tehniškem muzeju v Bistri pri Vrhniki razstava letal
V Tehniškem muzeju v Bistri pri Vrhniki razstava letal