Polna malha nasvetov za lažje gospodinjenje. Foto: MMC RTV SLO
Polna malha nasvetov za lažje gospodinjenje. Foto: MMC RTV SLO
Zelo nazoren prikaz vezenja: korak za korakom do šala ali puloverja. Foto: MMC RTV SLO
O koristnosti cokel za delo okoli hiše ne gre dvomiti. Foto: MMC RTV SLO
Kot piše v priročniku, je šivanje eno izmed najvažnejših domačih del in vsaka gospodinja bi ga morala znati vsaj toliko, da bi mogla popravljati perilo in obleko in za silo tudi napraviti kako preprosto domačo obleko. Foto: MMC RTV SLO

V Slovenijo so veleblagovnice pred leti prinesle barvito izbiro različnih izdelkov. Danes lahko v trgovini kupimo skoraj vse, kar potrebujemo v gospodinjstvu – od mleka in mila do oblačil. Vse to so nekoč znali predelovati in izdelovati doma. Sodobni potrošnik kupuje po svojem okusu, uporablja različne izdelke in gospodinjstvo upravlja tako, kot si želi sam. Če se ozremo šestdeset let v preteklost, opazimo, so bila navodila za 'pravilno' gospodinjenje zapisana v raznih gospodinjskih priročnikih.

Eden takšnih je priročnik Gospodinjski nasveti iz leta 1953, ki je najverjetneje stal na knjižnih policah marsikaterega doma. Napisan je za gospodinje in predvideva, da so to izključno ženske. Ko ga prebiramo, dobimo uvid v razumevanje ženske vloge v petdesetih letih dvajsetega stoletja v Sloveniji; njena vloga je bila glede na priročnik precej staromodna in stereotipna: biti gospodinja.

"Varčevati pa moramo vseh trideset dni in ne samo zadnjih sedem dni pred prvim."
Kaj je prva naloga gospodinje? "Prva naloga umne gospodinje je, da spravi v sklad izdatke z dohodki, zato naj si kupi nekaj pol knjigovodskega papirja ali pa naj si sama načrta blagajniški dnevnik," svetuje priročnik in doda: "Knjigovodstvo spodbuja gospodinjo k varčevanju. Varčevati pa moramo vseh trideset dni in ne samo zadnjih sedem dni pred prvim. Ne izposojajmo si denarja, temveč gospodinjimo smotrno in varčno s tem, kar ga imamo," svetuje priročnik. Vodenje gospodinjstva danes ni več izključno naloga ženske, naše tegobe z varčevanjem pa ostajajo podobne.

Priporočljivo je, da pomivamo sede.
Mesto gospodinje je glede na priročnik v kuhinji: "Kuhinja je za gospodinjo eden najpomembnejših prostorov, saj prebije v njej skoraj pol življenja." V kuhinji je gospodinja morala biti spretna in hitra: "Kakor za marsikako drugo gospodinjsko delo, velja tudi za pomivanje, da si ga mora gospodinja urediti tako, da ga opravi s čim manjšo zamudo in s čim manjšim naporom. Priporočljivo je, da pomivamo sede." In kdaj je čas za čiščenje kuhinje? "Kuhinjo pospravljamo in čistimo večinoma ob petkih ali ob sobotah."

Ob koncu dvajsetega stoletja so bile v modi stropne svetilke, ki so visele na elastičnih vrvicah vse do polovice sobe. Omenjen priročnik ima zanimivo razlago, zakaj so takšne nižje svetilke boljše: "Kako prijetna je v jedilnici luč nad mizo, ki ustvarja domač krog, središče družabnosti in združuje vso družino. Toda kako visoko naj bo? Če sedi okrog mize več ljudi in prihaja luč preveč zviška, meče nos senco čez usta, obrvi čez oči, brada čez prsi. Da taka razsvetljava, ki pači človeka, ni dobra, je jasno."

Obiskovalec sodi stanovalce po stranišču
Ob sodobni ponudbi raznolikega pohištva potrošniki že skoraj tekmujemo, kdo bo imel bolj izvirno in izstopajočo opremo. Težko si predstavljamo, da bi imeli – tako kot včasih – vsi enako standardizirano opremo, kakršno svetuje tudi priročnik: "V kopalnici naj bo le omarica za prvo pomoč, steklena polica za vse, kar potrebujemo pri umivanju, obešalnik in brisače."

Modne smernice kopalnic se spreminjajo, medtem pa čistoča in higiena ostajata enako pomembni kot pred 60 leti: "Posebno poglavje bi zadevalo stranišče. Na ta del stanovanja po mestih in po deželi še zmeraj premalo pazijo, čeprav je ravno stranišče eden izmed prostorov, po katerem tujec in obiskovalec rad na prvi pogled sodi stanovalce in njihov smisel za snago."

Oblačimo se okusno, stanu, delu in razmeram primerno.
Oglaševalci nam iz dneva v dan prodajajo nove smernice modnega oblačenja. V gledališče lahko gremo tudi v kavbojkah, nad pomečkano najstnikovo srajco pa se ne zgražamo več. Kaj o oblačilih pravi priročnik? "Oblačimo se okusno, stanu, delu in razmeram primerno. Od modnih novotarij jemljemo le tisto, kar je praktično, zdravo, res lepo in okusno."

Z oblačili je treba skrbno ravnati, zato naj bo pranje za gospodinjo resno opravilo, svetuje priročnik: "Opravlja naj ga vestno in natančno. Veliko je gospodinj, ki ga odlagajo iz tedna v teden, umazano perilo pa se kopiči in kopiči … Perimo vsaj enkrat na mesec ali pa – še bolje – vsake štirinajst dni ali vsake tri tedne."

"Šivanje je eno izmed najvažnejših domačih del in vsaka gospodinja bi ga morala znati vsaj toliko, da bi mogla popravljati perilo in obleko in za silo tudi napraviti kako preprosto domačo obleko," svetuje priročnik. Ko se nam danes obleka uniči in razpara – kar je v svetu hiperprodukcije precej hitro – jo vržemo v smeti ali pa jo podarimo v dobrodelne namene. Jo še kdo prišiva tako kot včasih?

Šolske potrebščine naj otrok kupuje sam
Glede šolskih potrebščin vemo, da je dobro, če zaupamo otroku znesek, da si jih sam kupuje. Tako se nauči kupovati in tudi varčevati, svetuje priročnik.

Otroška obutev se hitro obrabi – kako jo čim dlje ohraniti? "Gospodinja si prihrani marsikak nepotreben izdatek zanjo, če da takoj, ko jo kupi, zlasti na otroško obutev, nabiti železa, ki čevlje obvarujejo prehitre obrabe, in če sproti oskrbi vsa popravila."

Če gremo za dalj časa od doma …
Počasi se odpravljamo na poletne počitnice in potovanja. Kaj nam svetuje gospodinjski priročnik? "Če gremo za dalj časa od doma, pospravimo stanovanje tako, da ob vrnitvi ne bomo po nepotrebnem zapravljali moči in časa. Preproge skrtačimo in jih zavijemo v časopisni papir. S pohištva poberemo vse predmete, jih zavijemo in pospravimo v poseben zaboj. Omare, mize itd. pokrijemo s časopisnim papirjem, ki naj gleda nekoliko čez rob. Zberimo vse ključe in jih zaklenimo v poseben predal."

Koliko stvari iz starega priročnika se danes še držimo?
Priročnik z gospodinjskimi nasveti natančno opisuje naloge gospodinje in ji pušča prav malo manevrskega prostora, da o njih odloča sama. Poudarja, da je dom ogledalo gospodinje, in sporoča, da je v gospodinjstvu nujno potreben red: "Brez reda ni pravega gospodinjstva in ne srečnega družinskega življenja. Red vzgaja človeka duševno in mu nudi užitkov." Svetuje tudi, kako pregnati bolhe, kako uničiti molje in kako se obvarujemo muh. Natančno nas nauči tudi različnih ročnih del; kvačkanja, šivanja, pletenja, vezenja in mreženja.

Prebiranje starih priročnikov je lahko zanimivo in zabavno. Ob njih se zavedamo človeškega napredka; po šestdesetih letih sta danes moški in ženska (lahko) namreč enakopravna gospodinjca. Branje priročnika pa je za bralca lahko tudi nostalgično. Spominja ga na neki oddaljeni čas, ki je hkrati bil tudi njegov.