Ford T, tudi razstavni predmet v okviru postavitve razstave Naš dragi avto. Foto: Blaž Zupančič
Ford T, tudi razstavni predmet v okviru postavitve razstave Naš dragi avto. Foto: Blaž Zupančič
Zastava
Ste se tudi vi morda vozili z zastavo 101? Foto: Blaž Zupančič

V muzeju hranijo več kot 16.000 predmetov s področja znanosti in tehnike, dodatno pa organizirajo tudi zanimive sobotne delavnice (polstenje volne, kaligrafijo, peko kruha v krušni peči …) ter nedeljska predavanja in prikaze starih obrti. Če bi se po vodenem ogledu muzeja odločili še za malico ali kosilo v gostilni Bistra, vam bodo tam postregli še z brezplačno kavo ali jabolčnim sokom. Celoten seznam prireditev najdete na spletni strani Tehniškega muzeja.
Prvo stoletje avtomobilizma pri nas
V okviru razstave Naš dragi avto, ki je prvega marca napovedala ponovno odprtje muzeja za obiskovalce, so na ogled postavili tudi deset avtomobilov, ki bodo skupaj z drugimi razstavnimi predmeti orisali razvoj avtomobilizma na Slovenskem v obdobju od prve svetovne vojne do osamosvojitve. Med njimi sta avtomobila Austro Daimler in Wanderer, oba iz časa pred prvo svetovno vojno, limuzina Chrysler iz 30. let prejšnjega stoletja, pa avtomobili Ford T in Zastava 600 D ter t. i. fičo. Vsak razstavljeni avtomobil spremlja tudi nekajminutni videoposnetek o njegovi izdelavi, namenu in uporabi. Ob obisku si boste lahko ogledali tudi dirkalna kolesa Torpedo, dirkalni DKW izpred druge vojne ter priljubljeni tomos T12 in D5. Spoznali boste tudi razvoj prometnih znakov in registrskih oznak ter vrsto cestišča, značilno za posamezno obdobje iz preteklosti.

Kaj vse sicer zajema zajetna zbirka prometnega in lesarskega oddelka Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki, pa si oglejte v spodnjem prispevku.