Ptuj v pričakovanju kurentov in več kot 100.000 obiskovalcev
V soboto začetek 57. Kurentovanja
Objavljeno: 16. februar 2017 ob 15:15
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

false
Na Ptuju se v soboto začenja tradicionalno, že 57. Kurentovanje, ki mu organizatorji poleg zabave želijo dati predvsem etnografsko noto. Foto: BoBo
Med vrhunce kurentovanja, v okviru katerega bo letos več kot 200 različnih dogodkov, spadajo poleg sobotne etnografske povorke in predaje oblasti še mestni korzo, nočna povorka in povorka vrtcev, največ ljudi pa znova pričakujejo prihodnjo nedeljo na tradicionalni mednarodni povorki, na kateri bodo tudi nekatere eksotične maske iz drugih delov sveta. Foto: BoBo
false
Mestna občina je za javni del programa iz proračuna namenila 46.000 evrov, še vsaj dvakrat toliko pa so morali po besedah Gönčeve nabrati pri pokroviteljih. Foto: BoBo

Na Ptuju je vse pripravljeno za začetek 57. Kurentovanja, ki bo v mesto pritegnilo številne domače in tuje turiste - pričakujejo jih več kot 100.000.

To je velika priložnost za promocijo mesta, je na novinarski konferenci poudaril ptujski župan Miran Senčar, ki odhaja na "dopust". Oblast v mestu bo namreč med kurentovanjem prevzel letošnji princ karnevala Maksimilijan Gregorič.

Kurentovanje se začenja v soboto, po lanskem zaradi koledarja krajšem dogajanju pa se bo letos spet raztegnilo na 11 dni.

Na sobotnem odprtju in etnofestu bo mogoče videti vse tradicionalne avtohtone junake s ptujskega območja ter veliko drugih tradicionalnih pustnih likov iz vse Slovenije. Pridružili se jim bodo trije pri Unescu že zaščiteni in kurentu podobni liki iz Bolgarije, Hrvaške in Madžarske, za medcelinsko razsežnost pa bo poskrbela manjša skupina iz Venezuele, ki sicer prebiva v Evropi, a bo dodala vsaj ščepec južnoameriškega temperamenta.

Kot je povedal Senčar, je kurentovanje Lonely Planet leta 2015 med vsemi svetovnimi karnevali uvrstil na sedmo mesto, kar je za mesto veliko priznanje, po drugi strani pa po njegovih besedah tudi velika obveza, da festival v prihodnje še nadgradijo. "Že lani smo lahko opazili, da je ta uvrstitev na lestvico prinesla nekaj sadov, in že na kurentov skok so prišli ljudje iz različnih držav, ki jih prejšnja leta ni bilo."

Po besedah vodje organizacijskega odbora in podpredsednika Evropske zveze karnevalskih mest Branka Brumna ptujski pustni karneval ni le sedmi na svetu, pač pa celo tretji v Evropi, takoj za Benetkami in belgijskim Binchom. Že jeseni se Ptujčanom obeta še eno mednarodno priznanje, vpis kurenta na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

"Nominacija vlade je že uradno oddana in umeščena na spletno stran Unesca. Glede na prve odzive verjamemo, da bo letos ta dolgoletni strateški cilj uspel, s tem pa bo Ptuj v kulturno-turističnem smislu pridobil novo prepoznavno in pomembno dimenzijo," je dejal Brumen.

Direktorica Zavoda za turizem Katja Gönc je potrdila, da je opaziti vse večje zanimanje za dogodek, takšne so tudi informacije hotelirjev. Prvi konec tedna ugotavljajo zelo dobro zasedenost, za drugega pa celo izjemno in bo že skoraj težko najti kakšno prosto sobo.

Organizacijo dogodka v javnem delu je letos prevzel novoustanovljeni Zavod za turizem Ptuj, ki je poskrbel za več stojnic z različno ponudbo kot v preteklosti ter za dodaten zabavni program po že uveljavljenih povorkah, saj želijo obiskovalce v mestu zadržati dlje časa.

D. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
sssitrap
# 16.02.2017 ob 17:44
severina, petar grašo in dubioza kolektiv se bodo odlično podali k letošnjemu kurentovanju. nisem noben nacionalist, samo to pa je sramotno.
vsx1016
# 16.02.2017 ob 21:59
Ko so ptujčani pijani vidijo namesto Severine Beyonce, Petar Grašo je Bruce Springsteen in Dubioza kot Daft Punk.
u qratz
# 17.02.2017 ob 05:43
ne bi šel to gledat,da mi plačajo
Skippy
# 17.02.2017 ob 10:12
Zanimivo je, da so to novico dali tam nekje med nepomembne, poročajo pa o vsakem lokalnem ameriškem dogodku in o beneškem karnevalu bodo pisali mnogo.
gogi1231
# 18.02.2017 ob 07:40
Večina folka je tak konkretno nasmojenega, tako da jim je vseeno kdo poje, ker se naslednji tak nič ne spomnijo.
bjn
# 17.02.2017 ob 10:46
V naš domovini je veliko kurentov bez mask.

ne bi šel to gledat,da mi plačajo
Skippy
# 17.02.2017 ob 10:19
@sssitrap
pač greš poslušat slovenske obiskovalce. Izbiraš lahko med mnogimi. Seveda pa taki, ki največ gobcarijo, nikamor ne gredo ... zato so koncerti s slovenskimi izvajalci bolj ali manj finančna polomija.
Skippy
# 17.02.2017 ob 10:13
@Rocknrolla
lahko pa ti organiziraš dogodek in na koncu ustvariš plus s samimi slovenskimi obiskovalci. 100 % verjetnost pa je, da boš končal v kreditih za 10 let.

@cannex
pa to so vsakokrat eni in isti ljudje, ki mislijo, da mora nekdo bankrotirat, samo da bo po njihovem okusu.
Rocknrolla
# 17.02.2017 ob 09:56
cannex, gre se za slovenski običaj in po mojem mnenju tja ne sodijo balkanski izvajalci turbo folk glasbe in podobni... A si že kdaj vidu, da ko grejo starčki praznovat svoj OF praznik, da tam nastopa Petar Grašo?
cannex
# 17.02.2017 ob 07:55
Zanimivo, da se kritiki vsako leto obregnejo na nastopajoče iz juga, medtem ko je koncert Severine v karnevalski dvorani že razprodan. Za slovenskega izvajalca pa nobenega. Pa niti ni malo slovenskih izvajalcev v dvorani ali po mestu. Med drugimi: Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Tanja Žagar, Čuki, Kingstoni, Dan D, Cover Lover, Kores, Skater, Romana Kranjčan. V neglasbenem delu pa Godler, Bunderla, Jonas, Ribič pepe... Mislim da je res za vsakega nekaj in so take kritike povsem neumestne.