Energični roker je dopolnil 70 let. Foto: EPA
Energični roker je dopolnil 70 let. Foto: EPA
Pevec je v dolgi karieri prodal več kot 100 milijonov albumov, kar ga uvršča med najbolje prodajane glasbenike v zgodovini. Foto: MMC RTV SLO
Rod s tretjo ženo Penny Lancaster in enim od njunih sinov. Foto: EPA
Ni dvoma, čigav navijač je: njegovo srce bije za Celtice. Foto: EPA

Škot po očetovi strani je, čeprav je pred 15 leti preživel raka na grlu, še vedno zelo aktiven na glasbenih odrih, v naši bližini je nazadnje nastopil maja na Dunaju. Pevec je v dolgi karieri prodal več kot 250 milijonov albumov, kar ga uvršča med najbolje prodajane glasbenike v zgodovini. Kar šest njegovih zapored izdanih albumov se je zavihtelo na prvo mesto lestvice najbolje prodajanih albumov.

Čeprav svojo škotsko plat zelo poudarja, pa Roderick David Stewart 10. januarja 1945 ni privekal na svet na Škotskem, ampak v Highgatu v severnem Londonu. Je pa že vse življenje strasten navijač glasgowskega nogometnega kluba Celtic in škotske nogometne reprezentance.

Stewart je, kot pravi, poleg ljubezni do nošenja kiltov podedoval nekaj pregovorne škotske stiskaškosti: "Z veseljem plačam eno rundo pijače, a nikakor ne bom plačal še druge," je nekoč povedal malo za šalo in malo zares.

Z njim so odraščale generacije, prodal je več kot 250 milijonov plošč in nastopal pred največjim občinstvom na svetu - na sloviti plaži Copacabana si ga je na silvestrovo pred 15 leti ogledalo 3,5 milijona ljudi - in kraljica Elizabeta II. mu je podelila viteški naslov.

Ženskar se je umiril ob Penny Lancaster
Rod je bil dolga leta znan tudi kot velik ljubitelj žensk. Zapletel se je s številnimi manekenkami in bil poročen trikrat. S petimi ženskami ima osem otrok. Poroka, je nekoč dejal, ni bila izumljena za današnji čas, saj moški živijo predolgo. Prvič se je poročil leta 1979 z Alano Hamilton, po petih letih sta se razšla. Nato je prišla novozelandska manekenka Rachel Hunter. Poročila sta se leta 1990, razšla leta 1999 in se uradno ločila leta 2006. Leta 2007 se je poročil s Penny Lancaster, s katero ima dva sinova.

Pred nekaj leti je Stewart na vprašanje, kaj bi odgovoril, če bi ga pred 20 leti vprašali, ali bo čez 20 let še pel, odgovoril, da ne ve. A kaže mu dobro. "Dokler bom zdrav in bom pri močeh, bom še naprej užival v ustvarjanju glasbe," je dejal.