Svečana razglasitev ustanovitve Češkoslovaške v Pragi leta 1918. Foto: Wikipedia
Svečana razglasitev ustanovitve Češkoslovaške v Pragi leta 1918. Foto: Wikipedia

V turbulentnem obdobju obstoja Češkoslovaške se je država spoprijemala z dramatičnimi dogodki, konflikti in preobrati, ki so usodno vplivali na življenje ljudi in usmerjenost države. Namen avtorjev nadaljevanke niso bile ideološko zapackane vrednostne sodbe, ampak preprosto prikaz dogodkov, kot so se zgodili, vključno s takratnimi občutki, dvomi, strahovi in odločnostjo tistih, ki so odločitve sprejemali.
.

Vabljeni k ogledu nocoj ob 23.30 na TV SLO 1.

.
Povzetek 1. dela
Tomáš G. Masaryk, legendarni češki filozof in vizionarski politik svetovnega formata, je moral na začetku leta 1914 zapustiti Češko in je ves čas prve svetovne vojne deloval v izgnanstvu. Njegov cilj je bila osvoboditev malih srednje- in vzhodnoevropskih narodov izpod jarma avstro-ogrske monarhije. Kot je izjavil, se v tej vojni niso bojevali le Germani s Slovani, temveč tudi Zahod z Vzhodom. Zaradi svoje modre neomajnosti in karizmatičnosti je bil trn v peti nasprotnikom in so ga celo skušali umoriti.

Serijo je režiral Robert Sedláček, v glavnih vlogah pa nastopajo: Jiří Vyorálek, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika Fingerová, Jaromír Dulava, Ivan Trojan, Martin Huba, Mário Kubec, Karel Dobrý, Daniela Kolářová.