Jože Spacal med najvidnejše ustvarjalce na svojem umetniškem področju. Foto:
Jože Spacal med najvidnejše ustvarjalce na svojem umetniškem področju. Foto:

Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete pogovoru z Jožetom Spacalom; pred leti ga je pripravila Vida Curk.

Jože Spacal sodi med najvidnejše in najbolj vsestranske slovenske umetnike; izraža se v različnih medijih, ki pa se tako pomensko kot estetsko močno prepletajo.

Edinstvenost med slovenskimi likovnimi umetniki je dosegel s sintezo klasičnih in sodobnih postopkov. Od leta 1967 do 1995 je deloval kot scenograf na RTV Slovenija, kjer je pripravil več kot 300 scenografij.

Spacal, ki se je rodil v Kostanjevici na Krasu, je slikarstvo študiral na akademiji Brera v Milanu, v mozaiku pa se je izpopolnjeval na milanski Visoki šoli za umetnost Castello Sforzesco. Delal je na oddelku za scenografijo RAI na TV Milano, pozneje je sodeloval z ljubljansko RTV.

Velja za sooblikovalca grafične šole v Ljubljani. V grafiki naravne elemente združuje z risbo, doseženo z orodji sodobne tehnike. Ves čas se je ukvarjal z mozaikom, najprej s ploskovnim, pozneje pa je razvil izrazito reliefno skoraj arhitekturno gradnjo. Velja tudi za prenovitelja in enega najizrazitejših sodobnih ustvarjalcev te slikarske tehnike na Slovenskem.

Spodaj lahko poslušate oddajo: