V program Svit je vključenih več kot 600.000 Slovencev. Foto: BoBo
V program Svit je vključenih več kot 600.000 Slovencev. Foto: BoBo
false
Kot poudarja vodja programa Svit Jožica Maučec Zakotnik, je sodelovanje v programu Svit ena priložnost, da naredimo nekaj dobrega za ohranjanje svojega zdravja. Foto: MMC RTV SLO

Na včerajšnjem strokovnem srečanju, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ), so strokovnjaki spregovorili o dosežkih preteklega leta in pripravi Smernic programa Svit ‒ Slovenske smernice za zagotavljanje kakovosti presejanja raka ter povezovanje deležnikov v lokalnem okolju. Sodelavci NIJZ-ja so skupaj z drugimi strokovnjaki pripravili izhodišča za nadaljnje izvajanje programa.

Ravno tako je spodbuden podatek, da se je v letu 2012 v primerjavi z letom 2010 zmanjšalo število obolelih z rakom na debelem črevesju in danki za 194. Razlog je zagotovo v odkrivanju in odstranjevanju predrakavih sprememb v okviru Programa Svit.

V zgodnjem stadiju odkrijejo 70 odstotkov rakov
Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Pred uvedbo Svita so odkrili le 12‒14 odstotkov raka v zgodnjem stadiju, nato pa so se izsledki z vpeljavo programa po zdravstvenih ustanovah izboljšali.

Prednosti odziva na vabila v program so znane vse več ljudem, kar je poudarila tudi državna sekretarka Nina Pirnat: "S Programom Svit, ki na državni ravni deluje od leta 2009, se je situacija v zelo kratkem času obrnila na bolje. Program Svit odkriva predrakave spremembe in s tem preprečuje razvoj raka, odkriva predvsem zgodnje rake, saj je več kot 70 odstotkov rakov, ki so odkriti v Svitu, odkritih v zgodnjem stadiju."

Pred preiskavo se pogovorite z osebnim zdravnikom
Marca letos so v Uradnem listu objavili, da so v izvajanje preventivnih pregledov vključili populacijo do vključno 74. leta starosti. Strokovnjaki opažajo, da je pri ljudeh nad 74. letom starosti več kroničnih obolenj, ki zahtevajo dodatno obravnavo. Pred koloskopijo pa svetujejo pogovor z družinskim zdravnikom, ki bo paciente pripravil na pregled, zato da bo koloskopija že pri prvem pregledu dala pomembne rezultate. Običajno morajo postopek ponoviti ravno zaradi neobveščenosti in nepoznavanja preiskave. Prvi pogoj, da bo pregled dobro opravljen, je ozaveščenost in motiviranost pacienta za preiskavo. Osebni zdravnik mu mora podati vse informacije v zvezi s preiskavo in mu pomagati izpolniti vprašalnik ter kolonoskopista opozoriti na pacientove spremljajoče bolezni ali jemanje zdravil proti strjevanju krvi. Ravno tako se mora z vami o preiskavi pogovoriti kolonoskopist o morebitnih slabih izkušnjah, tveganju in zapletih.

Na razvoj bolezni lahko vpliva tudi dednost
Eden izmed dejavnikov tveganja raka na debelem črevesu in danki je tudi pozitivna družinska anamneza. Približno 5‒10 odstotkov prebivalstva ima vsaj enega sorodnika v prvem kolenu, ki je zbolel za rakom, zato je še posebej pomembno presoditi, kdaj začeti presejanje in sledenje teh pacientov ter njihovih družinskih članov. Še vedno se dogaja, da je zaradi časovne stiske zdravnikov in nezanesljivih podatkov pacienta družinska anamneza za tveganje raka na debelem črevesu ali danki neustrezna. Pri bolnikih z dedno obliko raka je treba podati priporočila tudi za njihove družinske člane. Če je v družini kdo obolel za rakom pred 50. letom starosti ali so mu odkrili adenom pred 40. letom starosti, strokovnjaki svetujejo posvet z zdravnikom.

V ospredju je posameznik
Vodja Programa Svit Jožica Maučec Zakotnik je zadovoljna z doseženimi uspehi. Zaveda se, da se morajo usmeriti na posameznika in omogočiti sodelovanje tudi skupinam, ki zaradi različnih dejavnikov težje opravijo vse korake za sodelovanje v programu. "Razvili smo različna orodja za slepe, gluhe in od letošnjega leta dalje tudi gradiva v tujih jezikih. V začetku naslednjega leta pa bo zaživela tudi spletna stran v madžarski, italijanski in angleški različici," je pojasnila Maučec Zakotnikova.

"Za zdravje morate skrbeti in ga negovati!"
Tudi v prihodnje si bodo prizadevali, da bi še povečali odzivnost ljudi, in sicer z ozaveščanjem in motiviranjem tistih, ki jih je strah, nimajo časa ali menijo, da so zdravi. Zakorakali smo že v praznični čas, ko si ljudje izrečemo veliko dobrih želja. Ob tej priložnosti je Maučec Zakotnikova dodala: "Ena izmed najpogostejših je dobro zdravje, saj pomembno vpliva na vsa področja našega življenja. Kljub temu ne smemo pozabiti, da zdravje ni vedno podarjeno, ampak moramo zanj skrbeti in ga negovati. Sodelovanje v Programu Svit je ena takih priložnosti, da naredimo nekaj dobrega za ohranjanje svojega zdravja."