Slovenija želi "v svoj raj" privabiti na tisoče Avstrijcev
Turistični sejem na Dunaju
Objavljeno: 12. januar 2018 ob 09:56
Dunaj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ljubljana
Slovenija je imela v letu 2017 rekorden obisk. Foto: Reuters

Na Dunaju je največji turistični sejem v Avstriji, ki ga vsako leto obišče približno 150.000 ljudi. Na njem se pod okriljem Slovenske turistične organizacije predstavlja tudi 26 slovenskih turističnih podjetij.

Številni menijo, da bo leto 2018 še ena priložnost za doseganje turističnih rekordov, ki jih je Slovenija dosegla preteklo leto.

Lani je Slovenijo obiskalo 350.000 Avstrijcev, ki so ustvarili okoli 860.000 prenočitev. Napovedi za letos so spodbudne, je povedal vodja slovenskega turističnega predstavništva na Dunaju Jan Ciglenečki. Letošnji poudarek je na kulturnem turizmu: "Zaradi tega se na sejmu še posebej močno predstavljajo slovenska zgodovinska mesta, kot je Ptuj," je dejal Ciglenečki.

Da slovenski turizem na splošno cveti, ne gre pripisati zgolj zunanjim varnostnim in drugim dejavnikom, pa je prepričan Iztok Prevolšek iz Term Olimia: "Mi praktično živimo v raju, a Slovenci si včasih tega ne priznamo do te mere. V turistični stroki pa hvalabogu obstajajo ljudje, ki se tega zavedajo."

Tudi ptujski pustni karneval je požel veliko zanimanja obiskovalcev sejma. Aljoša Ciglar iz Zavoda za turizem Ptuj: "Tukaj predstavljamo tudi masko kurenta, ki je simbol mesta Ptuj, izvajamo animacijo, slikamo na masko in predstavljamo, kako se maska izdeluje." Zato letos še bolj odmeva obisk ptujskih kurentov na slovenski stojnici.

VIDEO
Turistični sejem na Dunaju
A. P. J., Petra Kos Gnamuš
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
aaa
# 12.01.2018 ob 11:32
@vremenko
Seveda živimo v raju. Ampak v krajih, katerih slike limaš, je že tako ali tako preveč turistov. Medtem ko 90% ostale Slovenije sploh ne ve kaj je turizem. In Avstrijec, ki ga vabimo bo moral imeti preklemano dober razlog, da so bo prišel gužvat na Bled in Bohinj. Glede na to, da ima takih jezer doma kot listja in trave, za nameček pa so bistveno bolj urejena in bistveno manj nagužvana.
Dejstvo
# 12.01.2018 ob 10:42
Wolfy:

ti gotovo še nisi dosti sveta prepotoval
vremenko
# 12.01.2018 ob 10:22
"Mi praktično živimo v raju, a Slovenci si včasih tega ne priznamo do te mere. V turistični stroki pa hvalabogu obstajajo ljudje, ki se tega zavedajo." Lepo povedano. Če kdo rabi še kakšen dokaz za to, naj si ogleda tole, tole , tole ali tole.
megan
# 12.01.2018 ob 11:51
@Wolfy
Sicer pa v primerjavi z vecino azije, afriko, juzno ameriko pa tudi deli vzhodne evrope se strinjam, da je Slovenija raj.

Po moje je Slovenija raj tudi v primerjavi z ZDA. Slovenija pač veliko bolje poskrbi za svoje državljane. Priložnosti so veliko manj odvisne od tega, koliko denarja ima nekdo. Malo manj nas pumpajo z neko ideologijo in nam za razliko od njih ne vcepljajo nekega občutka večvrednosti, ima pa zato vsak, ki to želi, je dovolj sposoben in priden možnost diplomirat, ne da bi za to rabil kredit (diplomira celo precej takih ki niso ne dovolj sposobni ne doolj pridni). Pa zdravstvo, ki je sicer daleč optimalnega je še vedno bistveno bolj dostopno, kot tam. Pa socialni transferji, ki tudi niso optimalni, vendarle obstajajo. Pa ženske imajo po rojstvu otroka kar celo leto plačanega dopusta - v ZDA nimajo niti dneva porodniške ... Ok, nič od naštetega nima veze s turizmom, ima pa s tem, ali je Slovenija raj ali ne. Ni raj, je pa eden boljših približkov.
Glede turizma: tisto, čemur bi pa jaz najbolj pripisala velik turistični obisk v zadnjih letih je varnost. Pri nas je še samoumevna, marsikje pač ne več. Pogoji za turizem so seveda tudi turistični potencial, infrastruktura in dobro delo turističnih delavcev, ampak vse to je bilo tudi že prej, ko je bila varnost tudi drugod še samoumevna. Drug razlog za rast turizma pa je seveda tudi konec gospodarske krize in večja kupna moč v soseščini.
lizing
# 12.01.2018 ob 10:16
Leta 2017 so imeli rekorden obisk skoraj vsi.
Jon Sneg
# 12.01.2018 ob 14:13
Ne vem, koliko smo mi s turističnega vidika zanimivi za Avstrijce. Ne razlikujeta se pokrajini ena od druge bistveno. OK, nimajo morja Avstrijci, ampak mislim da se večina njih raje odpravi na Jadran na Hrvaško kot k nam. Kolikor vem starejši Avstrijci radi pridejo v naše terme, predvsem zaradi tega, ker je pri nas ceneje.
rooster
# 12.01.2018 ob 20:28
Dvomim da je v Avstriji toliko navdušencev nad sovjetsko arhitekturo in sovjetsko mentaliteto, da bi tu ostali dlje kot tisti dve uri, ko se vozijo na čudovito hrvaško obalo.....

.... s še večjim razsulom.
Kemik
# 12.01.2018 ob 15:40
Jon Sneg, se strinjam, da alpski svet z jezeri pri nas za Avstrijce ni tako zanimiv, ker imajo sami ogromno podobnih jezer in gora, tako da Bled in Bohinj nekako za njih odpadeta (razen deli Julijskih Alp za tiste gornike, ki bi radi prepotovali cele Alpe in se ustavili tudi vmes v Sloveniji). Prav tako za njih ni zanimiv ozki pas morja, ker gredo za to raje na Hrvaško, v Italijo, Grčijo, Turčijo in podobne dežele. Še glede term je vprašanje, ker jih je v okolici precej (nek poseben status imajo denimo Karlovy Vary na Češkem, veliko je še cenejših madžarskih term ipd.).

Zato je tud zelo pametno s strani naših turističnih delavcev, da se oglašuje kulturno dediščino Ptuja, ki je s kurenti in ostalim pustnim karnevalskim rajanjem nekaj posebnega, zaradi te svoje posebnosti je navsezadnje pritegnilo to območje tudi znanega ameriškega ustvarjalca oddaj o Evropi Ricka Stevesa. Prav tako se Avstrijcem lahko oglašuje naš kraški svet s Škocjanskimi in Postojnsko jamo, saj tega v Avstriji ni (imajo pa zato največjo ledeno jamo na svetu Eisriesenwelt nad Werfnom, okoli 40 km južneje od Salzburga, pa razne rudnike soli, ki so postali prave turistične atrakcije). Je pa še ena turistična niša za Avstrijce v Sloveniji, ki pa se je še ni toliko izkoristilo - da bi muzeji v mestih, ki so imela do pred konca 1. svetovne vojne nemško-avstrijski značaj ali pa je bila v njih nemško govoreča manjšina pomemben del, naredili tudi kakšen del, ki je posvečen temu kulturnemu zgodovinskemu področju, ki se ga je v času obeh Jugoslavij kar precej zanemarilo ali se o njem sploh ni smelo govoriti.
Eesti
# 12.01.2018 ob 12:27
@Wolfy jaz bi rekel kar cela Azija ne vecina, saj na Japonskem ipd. delajo po 12 ur na dan povprecno, verjami da je boljse ziveti brez dodatnih 100€... Pa ZDA so od nas boljse samo po placi, ce pogledas kaj drugega je slabse od Vzhodno evropskih drzav. Se pa strinjam da imajo Skandinavci in prebivalci Beneluxa precej boljsi standart, ce tako pogledas smo zagotovo v neki dvajsetini drzav z najboljsim zivljenjem.
Franc 1952
# 12.01.2018 ob 13:58
Stara zgodba! Je Bog ustvarjal zemljo, iz vreče tresel nekje velike gozdove, ogromne travnike, reke, morja , gore in jezera! Na kraju je izpraznil vrečo na majhnem prostoru s tem, kar mu je pač ostalo in nastala je lepa deželica, naša! Vsega imamo v minijaturi, dobili smo pa tudi svojo porcijo nezadovoljnežev, tako kot vsi ostali!:)
Mirko Tipka
# 12.01.2018 ob 12:01
Slovenija želi "v svoj raj" privabiti na tisoče Avstrijcev

Slovenija ne, ampak turistični delavci...
henodarling
# 12.01.2018 ob 19:51
Hehet
malo poglej številke v prispevku , niso vsi Avstrijci zarukani kot ti misliš...!
Wolfy
# 12.01.2018 ob 10:49
@Dejstvo

Doker sem zivel v Sloveniji sem bil enakega mnenja, da zivim v raju. Res nisem prepotoval dosti sveta, pa vseeno dovolj, da se mi je spremenil pogled na nas "raj". Sicer pa v primerjavi z vecino azije, afriko, juzno ameriko pa tudi deli vzhodne evrope se strinjam, da je Slovenija raj.
Highland
# 12.01.2018 ob 16:27
Avstrijci so "odkrili" Brda ze za casa AO in to "tradicijo" kar lepo nadaljujejo... Za ostalo SLO pa se bo treba zal malce bolj potrudit, da bo obiskana kot so Brda..
Fleaa
# 12.01.2018 ob 14:00
Slovenija želi "v svoj raj" privabiti na tisoče Avstrijcev

za une kekce na severni strani alp smo mi navadni balkanci.... to je tko, kot da bi Slovenci trumoma rinili k našim južnim sosedom :)
piarija
# 12.01.2018 ob 11:52
če maš 3 jurje dohodka v Sloveniji res ni slabo živet, sam za tričetrt zaposlenih s plačami 700 800 ojrov pa Slovenija nikakor ne more bit raj...
slovenkaaaa
# 13.01.2018 ob 12:04
je mnogo drugih za življenje bolj prijaznih krajev

ps, daj naštej države, kjer je bolje živeti kot v Sloveniji!

Ni treba reči, da smo najboljši na svetu, gotovo pa smo med najboljšimi in se lahko le trudimo naprej. Jaz denimo na Finskem ne bi živela, ker mi klima ne ustreza, pa ta stalna tema. Skandinavska mesta so siva in pusta, ni nekega pravega rastja. Pri nas se lahko povsod sprehajaš ponoči, v večini držav po svetu se ne moreš. Kolega mi je rekel, da hoče po LJ ponoči iti peš, ker v Stockholmu več to ni mogoče. Pri nas lahko nujno zdravstveno pomoč dobijo vsi. V ZDA te vržejo ven na pločnik, pa tudi če krvaviš. Kot je že napisano zgoraj, naslednji dan po porodu moraš v službo, če nimaš denarja, da bi ostal doma. Študenti vsi na kreditih, ki jih potem še leta odplačujejo. Glede na to, koliko naših študentov ne dokonča študija, bi bilo to pri nas katastrofa, mi damo praktično vsakemu mlademu priložnost, da poskuša dobiti visoko izobrazbo. V nobeni državi ni tako, da bi imeli vsi bajne plače. Pri nas je pač 700 eur, ampak na S je ekvivalent temu 2000 eur, s tistim tam nič bolje ne živiš, ker pač vrtec za dva otroka stane 3000 eur. Politike imajo povsod take in drugačne; to da mora v Nemčiji politik, ki sklene tako posojilo kot Janša, takoj odstopiti, pri nas pa ne, je problem volivcev. In spet ga bodo izvolili. Torej, ne bemtiti čez "državo". Nezadovoljstvo je glavni problem Slovenije - ko bi radi nekaj več, pa niti ne vemo, kaj. Pač, bili bi bogataši (kot Paris Hilton), čeprav nimamo bogate družine in sami nismo nečesa takega ustvarili, s čimer bi lahko obogateli. In potem je samo država kriva... in smo pač depresivni.

Če smo zdravi, če imamo lepo naravo, če lahko damo otroke v dobre šole, kaj bi še radi od drugih? Za ostalo se pa sami potrudimo.
mali_piscek
# 12.01.2018 ob 15:43
Samo ne potem jamrat, kakšna gužva je v Sloveniji.
marko02
# 13.01.2018 ob 09:01
za une kekce na severni strani alp smo mi navadni balkanci.... to je tko, kot da bi Slovenci trumoma rinili k našim južnim sosedom :)
Saj rinemo...
nanook
# 12.01.2018 ob 13:55
@fffffff
A je to ta Ciglenečki, ki je hokej igral?

Ne, un je Cigla:)
josh k.
# 12.01.2018 ob 10:56
Slovenija je majhna in se hitro zagužva...že lani so jamrali na Bledu in priporočali domačim gostom naj ne hodijo še oni delat gužvo...
megan
# 12.01.2018 ob 23:20
@Kemik
Za alpski del Slovenije ne vem, vem pa da je na slovenski Obali veliko avstrijskih turistov. Oni poleg Italijanov in predstavljajo največji delež tujih turistov. Tudi v slovenskih termah je podobno. Vem, ker sem se s temi statistikami ukvarjala. Drži pa, da so za Avstrijce nezanimivi hoteli, kamor zahajajo Rusi - je le prevelika razlika v obnašanju in se nekoliko težko prenašajo.
Tudi majhna slovanska Obala je lepa in ima velik turistični potencial, pa ne samo poleti zaradi kopanja v morju, lahko ponudi še mnogo več. Avstrijcem je blizu, pa radi pridejo na nekajdnevni izlet tudi v drugih letnih časih. Dalmacija, Grčija, Turčija so jim bistveno dlje in tja ne morejo samo za nekaj dni.
Glede term je podobno. Seveda hodijo tudi v terme na Madžarsko in Češko, ker so jim enako blizu, ampak tudi v slovenske terme prihajajo.
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 23:05
Zakaj k nam hodijo Nemci in Avstrijci?

Če malo obrnem hrvaški turistični slogan:

Slovenia - The Germany as it once was.
Slavkoo
# 13.01.2018 ob 10:41
CEljan27; VEC kot 3/4 Slovencev ima 600 - 70 Evrov place.POVEZAVA
johndeer
# 15.01.2018 ob 09:04
@ slavko, če poznaš Stockholm zelo dobro, potem tudi veš kakšen je standard in koliko takšen standard stane... Cene v trgovinah niso nikakršno merilo ekonomskega lagodja ali nelagodja državljanov. Z 2.000 €, na Švedskem le s težavo prideš skozi mesec, približno tako, kot pri nas s 700 €.
Eesti
# 13.01.2018 ob 13:20
@slovenkaaaa se strinjam z vsem kar si napisala, kar se pa tice Stockholma da ne mores zvecer ven pa ni res, v Stockholmu je nocno zivljenje enako polno kot podnevi. Prej bi to rekel za kako New yorsko cetrt, v Evropi(razen mogoce v kaksni Londonski cetrti) pa tega ni.
ffffff
# 12.01.2018 ob 12:04
A je to ta Ciglenečki, ki je hokej igral?
freestar
# 12.01.2018 ob 11:35
Po dogajanjih sodeč si bolj želi privabiti čimveč brivcev, po možnosti iz bližnjega vzhoda.
Jazst2
# 13.01.2018 ob 23:39
@Fleaa

za une kekce na severni strani alp smo mi navadni balkanci.... to je tko, kot da bi Slovenci trumoma rinili k našim južnim sosedom :)


Pa kje ti živiš????

A ne ravno to počnemo? Čez milijon slovencev vsako leto na Hrvaškem? Kaj je to, posamični obisk, al kaj?

Dej preberi preden oddaš komentar....
Guliarth
# 13.01.2018 ob 08:32
Povabite še Kurza, da vas politično zbudi in razsvetli.
fritaja
# 12.01.2018 ob 14:00
@vremenko
Pozabil si dati še en link:
http://www.irssv.si/demografija-2/2013-01-11-18-12-40/stevilo-prejemnikov-denarne-socialne-pomoci-za-obdobje-glede-na-tip-druzine-in-stevilo-otrok
božo1
# 12.01.2018 ob 11:44
Wolfy
Mi praktično živimo v raju
Slovenija je raj samo za turiste. Za prebivalce gotovo ni...

Noah iz ZDA: Preizkusil sem veliko evropskih držav, a Slovenija je za življenje najboljša
Wolfy, boš pač moral malo naokol, ni nujno v v ZDA, lahko kar čez planke J-Z-S-V, pa odpret oči!
zamudnik
# 12.01.2018 ob 16:40
A un Djokovičev še ni komentiral?
trpotec
# 12.01.2018 ob 15:59
Slovenija je raj v smislu zelo lepe narave in izletniških točk, žal pa nikakor ne tudi za življenje in delo; v slednjem oziru smo navadna proletarska provinca z relativno omejenimi priložnostmi.
Hohštaplerija
# 12.01.2018 ob 15:28
Lokacijsko in zgodovinsko vsekakor zanimivi, ampak turistično se pa nismo nikoli znali iztržiti.

Turist mora nazaj v domovino na hlape in luknjo v žepu, tako kot v kakšnih bolj severnih deželah ;)
Slavkoo
# 13.01.2018 ob 15:06
Slovenka,ne lazi. Stockholm poznam ZELO dobro in se tam lahko "sprehajas" tudi ponoci.700 Evov place ima 64% vseh Slovencev ki so sploh zaposleni.In se to; 700 Evrov enako kot 2000 v razvitih drzavah????? V vseh drugih drzavah cene v trgovinah so popolnoma iste,ce ne nizje!
ps11
# 13.01.2018 ob 00:01
Tisti, ki pravite, da je Slovenija nek raj na zemlji...pa dajte nehat sanjat no. Trava je zelena povsod, drevesa rastejo povsod, zgradbe so še mnogo lepše in z bogatejšo zgodovino marsikje. Slovenija je lepa, ker zaradi skorumpiranih oblasti razvita tako kot kakšnih 30 let nazaj, se pravi nič novih cest, širitev mest ipd. Slikati z zraka in opevati lepoto, ja madona cel svet lahko slikaš z zraka in skoraj povsod bo lepo. Ne sanjajte, da smo res v nekem raju. Smo v spodobnem kraju, ki niti slučajno ni razvit letom primerno, in je mnogo drugih za življenje bolj prijaznih krajev. Ampak domovina je pač ena in večina je logično ne bo zapustila. Samo ne pa, prosim lepo no, slikat Ljubljane in novih pločnikov (10% biznis) in fasad in govoriti kako je pravljično. Slkajte Moste z zraka, Šiško, Vič in ne boste vedeli a je leto 1985 ali kaj. Da ne omenjam Trbovlje Zagorje Hrastnik, tam je šele raj. Koroška pa itak depresija kot na koncu sveta. Slikajte plažo Portorož z zraka in tiste barakarske lokale in tržnico, vse locirano točno na plažo! Naprej niti ne omenjam.
Mimobeznik
# 12.01.2018 ob 14:02
Raj se je končal leta 1991, že ničkolikokrat objasnjeno, do takrat si lahko po malem vzemal domov iz samoupravljanih podjetij in švercal čez mejo.
Celjan27
# 12.01.2018 ob 12:31
@piarija:3/4 pa res nima place 700/800 eur. Med mojimi kolego jih ima toliko 10%, ce ne se manj. Pa imam kar razgibano druzbo.
hehet
# 12.01.2018 ob 18:47
Dvomim da je v Avstriji toliko navdušencev nad sovjetsko arhitekturo in sovjetsko mentaliteto, da bi tu ostali dlje kot tisti dve uri, ko se vozijo na čudovito hrvaško obalo.
Wolfy
# 12.01.2018 ob 10:33
Mi praktično živimo v raju

Slovenija je raj samo za turiste. Za prebivalce gotovo ni...