P. D. James - za inicialkama se skriva ime Phyllis Dorothy - je začela pisati v petdesetih letih 20. stoletja. Foto: EPA
P. D. James - za inicialkama se skriva ime Phyllis Dorothy - je začela pisati v petdesetih letih 20. stoletja. Foto: EPA
Po romanu Otroci človeštva (1992) je Alfonso Cuarón posnel temačno filmsko distopijo z enakim naslovom. Čeprav je film spremenil velik del zgodbe, je bila pisateljica z ekranizacijo baje zelo zadovoljna.
Od pisateljice se na družbenih omrežjih poslavljajo številni pisateljski kolegi. Foto: Twitter
P. D. James
Leta 1999 je pisateljica izdala avtobiografijo Time to Be Earnest, v kateri pripomni, da ji je žal, da ni začela pisati prej. Foto: EPA

Kot je danes potrdil pisateljičin agent, je Jamesova mirno preminila na svojem domu v Oxfordu.

Pisateljica je zaslovela s serijo detektivskih romanov, v katerih je osrednji lik policist Scotland Yarda in pesnik Adam Dalgliesh; o njej se je velikokrat govorilo kot o literarni naslednici Agathe Christie in Arhurja Conana Doyla. Navdih za pisanje je črpala iz treh desetletij dela v javnem sektorju: najprej je bila zaposlena v javnem zdravstvu in nato na policijskem oddelku ministrstva za notranje zadeve.

Pisati je začela v 50. letih preteklega stoletja, ko je imela že skoraj štirideset let (pozneje je obžalovala, da se svoji strasti ni posvetila že prej). Leta 1980 se je po izidu osmega romana (Innocent Blood) čez noč iz pisateljice z majhnim, a zvestim krogom bralcev spremenila v mednarodno senzacijo. "V ponedeljek je bilo še vse po starem, v petek pa sem bila milijonarka," je to opisala sama.

Po njenih delih so od 80. let posneli več televizijskih nadaljevank v Veliki Britaniji in ZDA. Za svoje delo je prejela več mednarodnih nagrad.

Največja skrivnost je človeško srce
V njenih kriminalkah je bil vedno poudarek na značajih; izogibala se je stereotipom, ne pa tudi tematizaciji "novodobnejših" problematik, kot so mamila, zloraba otrok in jedrsko onesnaženje. "Upira se - kot se modernist pač mora - omejitvam klasične detektivske zgodbe," je o njej nekoč zapisal kritik Julian Symons. "Največja skrivnost na svetu je človeško srce," je pisateljica izjavila v nekem intervjuju leta 1997. "Mislim, da je to skrivnost, s katero se ukvarjajo vsi dobri romanopisci. Vedno me zanima, zakaj so ljudje takšni, kot so."

Umori s slogom
Tisti, ki jim je bila pisateljica malo manj pri srcu, so ji radi očitali snobizem, češ da (pre)rada piše o premožnih morilcih iz srednjega razreda, ki so po navadi še inteligentni in izobraženi ter ogromno časa posvetijo racionalizaciji in utemeljevanju svojih zločinov. Omenjeni Dalgliesh, ki je protagonist več kot dvajsetih pisateljičinih romanov, je izrazit džentelmen, ki piše pesmi, ljubi jazz in vozi jaguarja.

Po njeni knjigi Otroci človeštva, katere dogajanje je postavljeno v Veliko Britanijo leta 2021, je bil leta 2006 posnet odličen, čeprav fatalističen film o človeštvu na robu izumrtja, v katerem sta nastopila Clive Owen in Julianne Moore. Prav tako znani sta bili deli The Murder Room in pa "spin-off" klasike Prevzetnost in pristranost Death Comes to Pemberley.

Leta 1983 je prejela odlikovanje častnik britanskega imperija, leta 1991 pa je postala članica lordske zbornice britanskega parlamenta.

"Dokler bom živa, bom pisala"
Pisateljica je še lani za BBC povedala, da piše novo detektivko in da "je zanjo zelo pomembno, da napiše še eno." "S starostjo to postaja zelo težko. Dlje, da dobiš navdih, ampak je že tako, da moraš pisati, če si pisatelj. Upam, da bom zmogla sama oceniti, ali je knjiga vredna objave. Dokler bom živa, bom pisala. Seveda bo napočil čas, ko bo treba nehati pisati, ampak to bo verjetno takrat, ko se bom nehala tudi jaz."