Foto:
Foto:
Na poškodovano kožo blažilno učinkuje ognjičevo mazilo, ki ga uporabite tudi pri ranah in vnetjih. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič

Opekline delimo na štiri stopnje, pri čemer je prva stopnja najmanj nevarna. Zdravljenje z domačimi zdravili je možno le za opekline in oparine prve stopnje, za katere je značilna rdeča in boleča koža. Tovrstne poškodbe lahko dobro pozdravite z domačimi zdravili, vendar le, če ni nobenih odprtih ran. Hujše opekline, pri katerih se naredijo mehurji, in opekline z večjo površino pa sodijo v zdravniško oskrbo.

Na opekline položite obkladke s šentjanževim ali sivkinim oljem
Najprej in najhitreje ublažite in ohladite boleče mesto pod hladno tekočo vodo, ki ne sme biti ledeno mrzla, in tako razkužite prizadete dele. Nato si lahko pomagate z različnimi domačimi obkladki, vendar jih ne nanašajte na rano takoj. Na platno nakapajte nekaj šentjanževega olja in ga za najmanj pol ure položite na opečeno stran ter prevežite z obvezo. Na gazo lahko nakapljate tudi sivkino olje in pustite, da učinkuje več ur.

Na poškodovano kožo blažilno učinkuje tudi ognjičevo mazilo, ki ga uporabite tudi pri ranah in vnetjih. Pripravite ga tako, da v 200 g vazelina zamešate 60 g (polno pest) svežih cvetov ognjiča. Mešanico zavrete in kuhate približno 10 minut. Ves čas mešate, nato pa precedite skozi gazo. Cvetove, ki ostanejo v gazi, ožamete, da iz njih izcedite sok. Toplo mazilo prelijete v lonček in ohlajenega zaprete. Tudi mazila z učinkovinami prave aloje spodbujajo obnavljanje kože.

Na opečena mesta položite zelje
Preprosto zdravilo je tudi kislo zelje, ki ga položite na opečeno mesto. Zelje vsebuje veliko vitamina C, zato pospeši celjenje. Uporabite lahko tudi sveže zelje, tako da sveže zeljne liste splaknete in jim odstranite rebra. Z valjarjem jih do mehkega zvaljate, položite na kožo in utrdite z obvezo. Po nekaj urah oziroma vsaj dvakrat na dan obvezo zamenjajte.

Brazgotine pozdravite z lanenim pripravkom
Če ne želite imeti brazgotin, prelijte 3 žličke lanenih semen s 6 skodelicami vode. Kuhajte toliko časa, da se oblikuje sluz. Precedite in pustite, da se ohladi. Nato v prevretek namočite platno, ga ožemite in položite na poškodovano mesto. Za obkladek lahko vzamete tudi enako količino lanenega olja in apnene vode, ki ju zmešate, da dobite gosto, belkasto tekočino. To namažete na platneno krpo in položite na opekline. Ravno tako hladi in zdravi opeklino laneno olje, pomešano z jajčnim beljakom. S tem pripravkom si večkrat namažete opeklino ali položite nanjo obkladek.

Olje za zdravljenje opeklin si lahko naredite tudi iz cvetov lučnika. Z njimi do polovice napolnite kozarec in cvetje prelijete z oljčnim ali lanenim oljem. To pustite stati najmanj en teden, nato precedite.

Vsi nasveti naših prednikov ne držijo več
Nekatera zdravila in nasveti iz preteklosti danes ne držijo več, saj so ugotovili, da lahko stanje še poslabšajo. Nikar si ne dajajte na opekline ali oparine moko, mleko, jedilno mast ali puder, ker ti pripravki zamašijo pore. Tudi mazila za opekline ne nanašajte na sveže poškodbe, ker to rano le poslabša. V nobenem primeru ne prebadajte mehurjev, saj s tem povečate tveganje za okužbo.