Pitje zadostne količine vode ali nesladkanega čaja je pomembno za pravilno delovanje ledvic. Foto: BoBo
Pitje zadostne količine vode ali nesladkanega čaja je pomembno za pravilno delovanje ledvic. Foto: BoBo

Kot je ob predstavitvi svetovnega dneva ledvic poudaril Andrej Škoberne s kliničnega oddelka za nefrologijo na UKC Ljubljana, je pri starejših manjša verjetnost, da bi prišlo do končne ledvične odpovedi, so pa pri njih pogostejše bolezni srca in ožilja, kar je lahko posledica slabšega delovanja ledvic. Zelo pomembno je torej, da se kronično ledvično bolezen čim prej odkrije in prične zdravljenje, saj se lahko s pravočasno uvedbo zdravljenja prepreči ali upočasni njen razvoj ter prepreči srčno-žilne zaplete.

Pazljivo pri jemanju nesteroidnih antirevmatikov
Zdravniki morajo posebno skrb nameniti pravilnemu predpisovanju zdravil, saj se nekaterih zdravil pri slabšem ledvičnem delovanju ne sme uporabljati oziroma se jih lahko uporablja le v prilagojenem odmerku. Zdravniki bolnike s slabšim ledvičnim delovanjem še posebej opozarjajo na nevarnost jemanja zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ki jih bolniki uporabljajo za lajšanje bolečin.

Damjan Kovač s kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa je opozoril, da ledvične bolezni bolnikom večinoma ne povzročajo večjih težav, zato le te pogosto ostanejo neodkrite ali pa se odkrijejo v napredovani obliki. Večje tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni nosijo bolniki s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom, boleznijo srca in ožilja ter pri ljudeh starejših od 50 let, kadilcih in s prekomerno težo.

Redno gibanje in pravilna prehrana sta nujna
Tako so pravila za preprečitev kronične ledvične bolezni redno gibanje, nadzorovanje sladkorja v krvi in krvnega tlaka, zdrava prehrana ter izogibanje prekomernemu vnosu soli. Poleg tega Kovač odsvetuje kajenje in jemanje zdravil, ki jih ni predpisal zdravnik.

Na svetovni dan ledvic bodo društva ledvičnih bolnikov ob pomoči medicinskega osebja in 200 prostovoljcev postavila informacijske točke v bolnišnicah in trgovskih centrih, kjer bodo delili zloženke ter merili krvni tlak in krvni sladkor. V sodelovanju z laboratoriji v zdravstvenih zavodih in bolnišnicah pa bo potekalo brezplačno testiranje prisotnosti beljakovin v seču, ki je namenjeno predvsem zgodnjemu odkrivanju ledvičnih bolezni.