Čeprav so temperature padle globoko pod ledišče, ni bilo rekorda. Foto: BoBo
Čeprav so temperature padle globoko pod ledišče, ni bilo rekorda. Foto: BoBo
Nazadnje je temperatura v Ljubljani padla pod -20 stopinj Celzija leta 1985, ko je bilo -20,3 stopinje Celzija. Foto: BoBo

Zaradi kombinacije snežne odeje, jasne noči in srednje hladne zračne mase so bile ponekod po državi izjemno nizke temperature. Najhladneje je bilo v Babnem Polju in Novi vasi na Blokah, kjer so namerili 23 oziroma 22 stopinj pod ničlo. Podobne temperature so tam to zimo sicer zaznali že 10. decembra.

Tudi v drugi polovici meseca bo zimsko vreme, vendar tako nizkih temperatur to zimo ni več pričakovati, pravi Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.


Pogled nazaj

Lansko zimo je bilo najhladneje v začetku januarja, ko so temperature padle pod -10 stopinj Celzija. Eno zadnjih hujših obdobij mraza je bilo v Sloveniji 20. decembra 2009, ko je bilo po nižinah zjutraj okoli minus 20 stopinj Celzija, na planotah Notranjske pa še hladneje.

Najnižjo temperaturo v Sloveniji so sicer doslej izmerili v Babnem Polju, in sicer -34,5 stopinje Celzija 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Gre za rekord v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp pa so bile neuradno izmerjene še občutno nižje temperature: na Lepi Komni denimo -49 stopinj Celzija 9. januarja 2009.