Če reklamacije na kraju samem ne rešite in se nepravilnosti ne odpravijo, morate zbrati dokazila. To pomeni, da vse, kar ni v redu, poslikate, in zberete račune za storitve, ki naj bi bile vključene v ceno aranžmaja, vendar niso. Po koncu potovanja zahtevate povračilo. Foto: EPA
Če reklamacije na kraju samem ne rešite in se nepravilnosti ne odpravijo, morate zbrati dokazila. To pomeni, da vse, kar ni v redu, poslikate, in zberete račune za storitve, ki naj bi bile vključene v ceno aranžmaja, vendar niso. Po koncu potovanja zahtevate povračilo. Foto: EPA

"Potrošniki so vse bolj osveščeni in informirani. Kar se tiče potovanj, je kako reševati pritožbe, če se karkoli zgodi na samem potovanju. Zakon pravi, da mora potrošnik na kraju samem podati reklamacijo in opozoriti na tiste pomanjkljivosti, ki jih opazi na dopustu. Če tega ne naredi,izgubi možnost podaje pritožbe zaradi pomanjkljivosti, ki jo je opazil, vendar na kraju samem ni odreagiral," je povedala Tea Žnidaršič iz Svetovalne pisarne Zveze potrošnikov Slovenije.

O vsebini aranžmaja in stvareh, ki iz kataloga ali ponudbe niso jasne, se natančno pozanimajte še pred sklenitvijo pogodbe. Najbolje je to storiti pisno, da se lahko na dobljene informacije tudi zanesete. Žnidaršičeva je pojasnila, da je z uvedbo Zakona o varstvu potrošnikov tudi kršitev s strani agencij manj.

Postopek pritožbe
Vse pomanjkljivosti, ki jih opazite, morate reklamirati in na njih opozoriti že na kraju samem. Če tega ne storite, se po prihodu domov zaradi teh pomanjkljivosti ne morete pritožiti. Na kakšen način to storite, je napisano v splošnih pogojih agencije. Veliko agencij zahteva tudi zapisnik, v katerega navedete vse pomanjkljivosti. Ravno tako morebitne reklamacije posredujte kontaktni osebi agencije ali posredniku potovanja, kjer ste sklenili pogodbo.

Če reklamacije na kraju samem ne rešite in se nepravilnosti ne odpravijo, morate zbrati dokazila. To pomeni, da vse, kar ni v redu, poslikate, in zberete račune za storitve, ki naj bi bile vključene v ceno aranžmaja, vendar niso. Po koncu potovanja zahtevate povračilo.

"Pisno pritožbo morate na agencijo ali posredniku aranžmaja podati v roku dveh mesecev po vrnitvi. V pritožbi natančno napišite vse pomanjkljivosti, tudi odnos hotela ali osebja do reševanja problema, da opozorite, da niste bili edini s takimi težavami. Priložite tudi čim več dokazil. Vsako pomanjkljivost morate tudi ovrednotiti, se pravi, koliko pričakujete,da se bo znižala cena vplačanega aranžmaja. Za to vam je lahko v pomoč frankfurtska tabela, saj so v njej navedeni sklopi pomanjkljivosti, ki se po navadi zgodijo na potovanjih in so procentulano ovrednotene", je pojasnila Žnidaršičeva.

Odstop od pogodbe
Zakon loči med pravočasnim in nepravočasnim odstopom od pogodbe, vendar ne enega ne drugega ne definira. Kaj je pravočasni odstop v nekem primeru, je prepuščeno splošnim pogojem agencije. »Potrošniki naj zato dobro preberejo splošne pogoje agencije, ki so objavljeni na spletnih straneh agencij. Po navadi je pravočasni odstop mesec do dva pred začetkom potovanja. Če potrošnik odstopi v tem času, je agenciji dolžan pustiti samo znesek za administrativne stroške, drugo mu morajo povrniti.« Ob nepravočasnem odstopu je agencija upravičena do stroškov, ki so do takrat že nastali, kar po navadi opredeli v splošnih pogojih.

Odstop v primeru povišanja aranžmaja
Za koliko in v katerih primerih se lahko cena spremeni po sklenitvi aranžmaja obstajajo pravila. Pogosto so razlogi za spremembo cene zvišanje tarife prevoznikov ali spremembe v menjalnem tečaju. Ceno lahko spremenijo najmanj 20 dni pred začetkom potovanja in vas o tem tudi pravočasno obvestili. Če se cena spremeni za več kot 10 %, lahko odstopite od potovanja in agencija vam mora ves vplačani denar povrniti.

Riziko odpovedi
"Nekatere agencije ga ponujajo, lahko pa si potrošniki to uredijo pri kakšni drugi zavarovalnici. Vendar morate dobro pogledati, kaj takšno zavarovanje vsebuje. Pogosto se zgodi, ko potrošniki zahtevajo vračilo plačanega zneska za potovanje, ga zavarovalnica zavrne, ker njihova konkretna situacija v tem obsegu zavarovalne police ni omenjena. Če se pojavi na prime izrazito poslabšanje kroničnih bolezni,tega zavarovanje ne vsebuje. Po navadi zavarovanje vsebuje odpoved zaradi kakšne nezgode, službenih obveznosti, smrti v družini."

Oddajo Svetovalni servis: Pravice in dolžnosti dopustnikov, ki jo je pripravila Ana Skrt, lahko poslušate na spodnji povezavi.