Gene Wilder se je od velikih platen poslovil leta 1991, čeprav je tudi pozneje občasno še nastopil na televiziji. Leta 2003 je dobil emmyja za svojo gostujočo vlogo vzkipljivega šefa v humoristični nanizanki Will in Grace. Foto: AP
Gene Wilder se je od velikih platen poslovil leta 1991, čeprav je tudi pozneje občasno še nastopil na televiziji. Leta 2003 je dobil emmyja za svojo gostujočo vlogo vzkipljivega šefa v humoristični nanizanki Will in Grace. Foto: AP

Gene Wilder je bil ena najbolj duhovitih in prisrčnih energij, kar jih je kdaj privzelo človeško obliko. Če obstajajo nebesa, ima gotovo zlato vstopnico zanje.

Jim Carrey (na Twitterju)
Gene Wilder
Gene Wilder je z Williejem Wonko ustvaril tako ikoničen lik, da še 40 let pozneje po spletu kroži t. i. "meme" s prizorom, sposojenim iz tega filma.
Gene Wilder
Za oskarja je bil nominiran dvakrat: za Mladega Frankensteina, skupaj z Melom Brooksom (najboljši prirejeni scenarij), ter za Producente (najboljši igralec v stranski vlogi). Foto: AP
Mladi Frankenstein
Njegov zaščitni znak so bili skrajno ekscentrični, a še vedno simpatični filmski liki. Foto: IMDb
Gene Wilder
Mimogrede, nad Burtonovo priredbo Čarlija in tovarne čokolade iz leta 2005 ni bil navdušen: "To se mi zdi žalitev. Johnny Depp je dober igralec, ampak tistega režiserja ne maram. Nadarjen možak je, ampak ne cenim tega, kako se je lotil stvari." Foto: AP

Leta 1933 v ZDA rojeni Jerome Silberman, ki je bil celo svoje poklicno življenje znan pod imenom Gene Wilder, je umrl na svojem domu v Connecticutu, za posledicami alzheimerjeve bolezni. Star je bil 83 let. Diagnozo te degenerativne bolezni so mu postavili že pred tremi leti, je za medije potrdil igralčev nečak, a je ni hotel javno razkriti, češ da "ni hotel razočarati svojih oboževalcev".

Čeprav je Wilder svoj igralski ognjeni krst prestal na odru, pa ga ljudje danes poznajo predvsem po njegovem filmskem delu, še posebej po komedijah, ki jih je posnel z režiserjem Melom Brooksom; omeniti velja njune uspešnice The Producers (1967), Vroča sedla (1974) in Mladi Frankenstein (1974). Pri Mladem Frankensteinu, kjer je Wilder igral kalifornijskega potomca norega znanstvenika (ki je vztrajal pri tem, da se njegovo ime izgovarja popolnoma drugače), sta bila pod scenarij podpisana oba, Brooks in Wilder; projekt jima je prinesel oskarjevsko nominacijo.

"Gena Wilderja, enega resnično velikih talentov našega časa, ni več," je v svojo izjavo za javnost včeraj zapisal Brooks. "Vsak film, ki sva ga posnela skupaj, je oplemenitil s svojo posebno magijo, moje življenje pa je oplemenitil s svojim prijateljstvom. Tako zelo ga bomo pogrešali."

Mojster norih spletk
S svojimi razmršenimi lasmi in velikimi, malce izbuljenimi očmi je bil Wilder kot nalašč za vloge paničnih likov - likov, ki so se zapletli v nore štrene, kakršne si je znal izmisliti Brooks, pa naj je bilo to oživljenje pošasti v Mladem Frankensteinu ali pa poskusi, kako opehariti Broadway v Producentih. Brooks ga je rad opisal kot "popoln plen za Boga, utelešenje žrtve v vsakomur od nas."

Vseeno pa Wilder ni bil le komik: hladnokrven je bil kot revolveraš v Vročih sedlih (1974) in šarmanten kot skrivnostni kralj kraljestva sladkarij v Willieju Wonki in tovarni čokolade (1971). Nekatere njegove vloge so bile na papirju bizarne: za Woodyja Allena je v komediji Vse, kar ste hoteli vedeti o seksu (1972) igral terapevta, ki ima razmerje z ovco.

Wilder je bil tudi dober prijatelj z Richardom Pryorjem in kontrast med njunima značajema - Wilder je dajal vtis "zategnjenca", Pryor pa je bil sproščen - je bil kot nalašč za komedije. Skupaj sta nastopila v več komedijah: Stir Crazy, See No Evil, Hear No Evil in Another You.

A kljub svoji zajetni filmografiji je Wilder rad poudaril, da v resnici sploh ni komik. "Kakšen komik, kakšen smešen tip, vse te reči. Pa nisem, res nisem. Ženo doma v smeh spravim enkrat ali dvakrat, nič posebnega. Ljudje pa me ustavljajo na cesti in mi razlagajo, kako duhovit se jim zdim. Res se ne počutim kot komik. Samo v filmih znam biti smešen."

Ljubezen do igre je odkril zgodaj
Prvi igralski tečaj je Wilder, ki je ljubezen do igre odkril, ko je kot otrok skušal zabavati svojo invalidno mamo, obiskal pri rosnih 12 letih. Že leta 1961 se je prebil v ugledni Actor's Studio, delavnico Leeja Strassberga. Ključna priložnost se mu je ponudila dve leti pozneje, ko je z Anne Bancroft nastopil v Materi korajži Bertolda Brechta. Prek nje je spoznal tudi njenega bodočega moža, Mela Brooksa. Še preden je v Brooksovih Producentih odigral Lea Blooma, računovodjo, ki odkrije opijajočo radost pohlepa in korupcije, je imel še eno majhno vlogico v kultnem filmu, ki ste jo najbrž spregledali: bil je talec v antološkem filmu Bonnie in Clyde (1967). Vrhunec kariere je doživel v sedemdesetih, z že omenjenima uspešnicama Vroča sedla in Mladi Frankenstein.

Igralec se je večkrat preizkusil kot scenarist, pa tudi kot režiser - režiral je pet celovečercev; najbolj znana sta The Woman in Red ter Haunted Honeymoon, v katerem je nastopil ob svoji tretji ženi, Gildi Radner. (Potem ko je Gilda leta 1989 umrla za rakom na jajčnikih, je Wilder začel sodelovati z dobrodelnimi organizacijami v boju proti tej bolezni. Odprl je ustanovo za podporo bolnikom z rakom, pred kongresom pa je argumentiral za potrebo po pogostejšem testiranju.)

Stara šola
Gene Wilder se je od velikih platen poslovil leta 1991, čeprav je tudi pozneje občasno še nastopil na televiziji. (Leta 2003 je dobil emmyja za svojo gostujočo vlogo vzkipljivega šefa v humoristični nanizanki Will in Grace.) Njegova zadnja filmska vloga je bila v komediji Another You s Pryorjem. Leta 2013 je v nekem intervjuju komentiral, da mu preklinjanje in hrup v novodobnih filmih nista preveč všeč: "Nisem hotel snemati sranja, kakršnega sem videl povsod. Nisem na primer hotel snemati 3D-filmov. Nisem hotel snemati filmov, kjer je vse samo bombardiranje in hrup in preklinjanje, toliko preklinjanja ... mar se ne morejo malce ustaviti in normalno govoriti?"

Gene Wilder je bil ena najbolj duhovitih in prisrčnih energij, kar jih je kdaj privzelo človeško obliko. Če obstajajo nebesa, ima gotovo zlato vstopnico zanje.

Jim Carrey (na Twitterju)