Izvajajo tudi zahtevnejše vaje, ki krepijo celotno telo. Foto:
Izvajajo tudi zahtevnejše vaje, ki krepijo celotno telo. Foto:
"Ni se mi še zgodilo, da bi vadbo preskočila, večina nas je takšnih," pravi Danica Merlin.
89-letni Ivan Kralj, najstarejši udeleženec skupine v Radomljah, je podelil svoj nasvet za zdravo življenje.

Še čisto vsak, ki je prišel, je tudi ostal.

Danica Merlin, obiskovalka Šole zdravja
V Radomljah se na jutranji telovadbi zbere tudi do 60 ljudi.
Zdenka Katkič, predsednica društva Šola zdravja, si želi, da bi se jutranje telovadbe lahko udeležili v vseh krajih in vaseh po državi.

Čisto vsak se jim lahko pridruži, po vsej Sloveniji pa telovadi že približno 1.500 ljudi. Največ jih prihaja zaradi druženja, vsem telovadcem pa se redna vadba hitro pozna na zdravstvenem stanju in splošnem boljšem počutju. "Tudi če na začetku telovadijo s tridesetodstotno močjo, s treningom napredujejo in zmorejo vedno več," pravi predsednica društva Šola zdravja Zdenka Katkič.

Projekt je v Slovenijo sicer pripeljal ruski zdravnik Nikolaj Grišin, ki je izgubil zaupanje v pogosto predpisovanje zdravil in gojil željo po tem, da bi ljudem pri zdravstvenih težavah pomagal na drugačen način.

V Radomljah so si prostor uredili sami
Večina udeleženk projekta je žensk, skupina iz Radomelj pa je posebna prav zato, ker je v njej veliko več moških kot v drugih krajih po državi. Šola zdravja sicer vadbo organizira na javnih površinah, Radomljani pa so si svoj prostor uredili kar ob Bistrici, ki je posebno lepo okolje za jutranje dejavno zbujanje. Pred odhodom k vsakodnevnim opravilom pa si zbrani vedno zapojejo še svojo himno ter se skupaj odpravijo še na jutranjo kavo in klepet. Da jim lokalni gostinci ne bi zamerili, ker bi v katero kavarno zavijali pogosteje, jih zamenjujejo. "Še čisto vsak, ki je prišel, je tudi ostal," je dejala Danica Merlin, ena izmed udeleženk skupine v Radomljah.


Vaditelj lahko postane vsak
Vadba v okviru zdravja sicer ni namenjena samo upokojencem, čeprav je teh v njihovem društvu največ. Telovadci se povezujejo še z vrtci in šolami, da bi skupaj zaobjeli čim večjo populacijo, ki bi se začela redno gibati. "Naša vadba temelji na prostovoljstvu, vsako leto pa organiziramo vsaj šest izobraževanj za vaditelje," je poudarila Zdenka Katkič in dodala: "V društvu pa bomo veseli vsakega novega člana, ki bi se rad preizkusil kot vaditelj." Teh je v vsaki skupini več, tako si lahko svoje obveznosti porazdelijo, vsak pa k vadbi doda še svojo noto, zaradi katere trening ni nikoli dolgočasen. Letna članarina v društvu znaša dvajset evrov, poleg vadbe pa organizirajo še predavanja, s katerimi bi ljudem radi približali še druga znanja, ki lahko pomagajo na poti do zdravja. Na spletni strani društva Šola zdravja pa lahko sami preverite, kje se lahko skupini pridružite v svojem kraju.





Še čisto vsak, ki je prišel, je tudi ostal.

Danica Merlin, obiskovalka Šole zdravja