Ekoloških sveč se še vedno nismo navadili. Zanje se odločajo predvsem mlajši kupci. Foto: EPA
Ekoloških sveč se še vedno nismo navadili. Zanje se odločajo predvsem mlajši kupci. Foto: EPA
Pokopališče
Na pokopališčih, ki so v bližini vodnih virov, je uporaba herbicidov in gnojil prepovedana. Foto: EPA



Že ime praznika pa nas spomni, da je dan namenjen le počastitvi spomina na ljubljene osebe, ki so bile za nas pomembne, a smo jih izgubili. To lahko zaznamujemo tudi skromneje, z eno svečo ali cvetlico in z velikim srcem.

Vsak Slovenec naj bi na pokopališče letno odnesel več kot dvanajst sveč. Ko odslužijo svojemu namenu, iz njih vsako leto zraste približno štirideset metrov visok kup smeti. Več o tem preberite tukaj.



Pri urejanju grobov brez herbicidov in gnojil
Tisti, z manj časa, ob obisku pokopališča obenem poskrbijo tudi za manjša vzdrževalna dela, ki lahko vključujejo nasutje novega peska, predvsem pa puljenje plevela.

Med nezaželenimi rastlinami na pokopališčih se najpogosteje pojavlja rastlina ambrozija. Te se ne smete lotiti s kemičnimi sredstvi, večina pokopališč namreč prepoveduje uporabo herbicidov. Na pokopališčih, ki se nahajajo na vodovarstvenih območjih, pa je prepovedana tudi uporaba gnojil.

Raje poceni kot ekološko?
Glavni prodajni artikel, poleg rož, je v času dneva spomina na mrtve nedvomno sveča. Anketa, objavljena na spletni strani ljubljanskega javnega podjetja Žale, d. o. o., razkriva, da bi se za bolj ekološke steklene sveče, pri katerih je mogoče zamenjati polnilo, odločilo okrog 80 odstotkov ljudi. A le če bi bila njihova cena nižja ali enaka običajnim plastičnim svečam. Približno takšen delež kupcev se tudi v resnici odloči za nakup ekološke sveče, smo izvedeli v podjetju Žale, d. o. o., ti kupci pa so predvsem mladi.

Prižgete lahko elektronsko svečo
Preminulih se lahko spomnite tudi na drugačne načine. Lahko prižgete virtualno svečo, ki je dostopna na spletni strani Ministrstva za prostor in okolje www.svecamanj.si, kjer je bilo prižganih že več kot petnajst tisoč sveč. Ob tem ko prižgete svečo, lahko osebi, ki ste jo izgubili, napišete tudi posvetilo.