Priznani dirigent Ricardo Muti prav danes, 28. julija, praznuje 75. rojstni dan. Foto: EPA
Priznani dirigent Ricardo Muti prav danes, 28. julija, praznuje 75. rojstni dan. Foto: EPA
Ricardo Muti
Muti je trenutno šef dirigent Čikaškega simfoničnega orkestra in mladinskega orkestra Cherubini. Foto: EPA
Riccardo Muti
Prvo akademijo, posvečeno italijanski operi, je maestro pripravil lani. Foto: EPA

Italijanski maestro v teh dneh na lastni operni akademiji v Teatru Alighieri v Raveni poučuje o italijanskih opernih partiturah, zlasti Giuseppeja Verdija. Akademijo, posvečeno italijanski operi, je prvič pripravil lani, ko je v središče postavil komično opero Falstaff. Letos se je s slušatelji posvetil Traviati, ki jo dirigent in pevci študirajo skupaj z mladinskim orkestrom Luigi Cherubini. Sklepni koncert bo 5. avgusta.

Vulkan za pultom
Muti je kot dirigent znan po izjemnem perfekcionizmu, mediteranskem temperamentu, samozavesti in strasti, zaradi česar mu pravijo tudi "vulkan za pultom". Pod njegovo taktirko nastopajo najpomembnejši svetovni orkestri v največjih opernih središčih. Med drugim je dirigiral Berlinskim in Dunajskim filharmonikom, zadnjim kar štirikrat na priljubljenem novoletnem koncertu.

Bil je šef dirigent festivala Maggio Musicale v Firencah, v sedemdesetih letih za kratek čas šef dirigent Londonske filharmonije, pri kateri je nasledil Otta Klempererja, v letih 1980 do 1992 pa še glasbeni direktor filadelfijskega orkestra. Zdaj je šef dirigent Čikaškega simfoničnega orkestra in mladinskega orkestra Cherubini.

Leta 1986 je Muti na mestu glasbenega direktorja milanske Scale nasledil svojega tekmeca Claudia Abbada. Pod Mutijevim vodstvom so v Scali uprizorili pomembne operne projekte, med drugim Mozartovo Da Ponte trilogijo in Wagnerjev Nibelungov prstan. S te funkcije je odstopil leta 2005, po tem, ko so se zaposleni izrekli proti njemu in novemu ravnatelju Mauriziu Meliju.

Muti se je rodil leta 1941 v Neaplju. Klavir je študiral na konservatoriju San Pietro a Majella in filozofijo na neapeljski univerzi. Zatem ga je ljubezen do glasbe peljala v Milano, kjer je na konservatoriju Giuseppa Verdija diplomiral iz kompozicije in dirigiranja. Leta 1967 je zmagal na dirigentskem tekmovanju Guido Cantelli, ki je bilo odskočna deska za njegovo uspešno kariero.

Večkrat tudi v Ljubljani
Slovensko občinstvo ga je imelo priložnost videti leta 2003, ko je odprl Ljubljanski poletni festival, leto pozneje je dirigiral Slovenskim filharmonikom na koncertu v spomin na Carlosa Kleiberja, pred dvema letoma pa je z izvedbo Verdijevega Rekviema zaznamoval stoletnico začetka prve svetovne vojne.