Celjski maturanti so po 70 letih znova sedli v šolske klopi. Foto: RTV SLO
Celjski maturanti so po 70 letih znova sedli v šolske klopi. Foto: RTV SLO

Skoraj 40 maturantov je na tej fotografiji, ki so jo naredili z ravnateljem in nekaj profesorji po komaj končani vihri druge svetovne vojne, potem ko so na celjski gimnaziji opravili maturo. Danes so se vrnili na svojo gimnazijo, Kajuhovo, kot so jo takrat imenovali, stari 90 in več let.

Kljub letom so še polni energije, kar pripisujejo načinu življenja. "Hribovec sem, od Himalaje pa do celjske koče," je aktiven način življenja na hitro povzel eden izmed maturantov.

Ko so danes vnovič sedli v šolske klopi, je takratni predsednik razreda Dušan Stanislav Modic spet vzel vajeti v svoje roke, srečanje pa je komentiral z besedami: "Pa vesel sem, da dočakam takšno 70-letnico, to ni tako lahko, marsikaterega ni več, na žalost."

Živih je še 15 maturantov, osem jih je prišlo v Celje. Njihov vrstnik Zvonko Fazarinc, ki je bil kasneje profesor na prestižni ameriški fakulteti Stanford, pa je današnje srečanje takole spremljal na daljavo po Skypu. "Čeprav je bila vojna, mi smo znali iz težkih dni narediti zabavo," je povedal.

Vsi ti maturanti so bili študijsko in poklicno zelo uspešni, njihovo sporočilo mladim generacijam pa je enotno, in sicer, naj se vendar učijo, saj zato hodijo v šolo.

70. obletnica mature
70. obletnica mature