Panoramski pogled z vrtičkov. Foto: Medprostor
Panoramski pogled z vrtičkov. Foto: Medprostor
Ljubljana bo ob Fužinah dobila nov velik park

Med Štepanjskim naseljem in Fužinami bo v petih letih zrasel 11 hektarjev velik park. Gradili bodo postopoma, najprej, in sicer prihodnje leto, bodo na levem bregu Ljubljanice pri Fužinah uredili prostor za oddih, "neko novo površino za rekreacijo, za prosti čas, tudi z javnim sadovnjakom", kot je povedala Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka za varstvo okolja.

Na nasprotni strani reke bodo čez dve leti zakoličili 200 vrtičkov. "Ne bo čisto klasično vrtičkarsko območje, ampak bo obogateno s tako imenovanim užitnim parkom, kar pomeni, da bomo zasadili sadovnjake, vrtne rastline, grmovnice," je še pojasnila Jazbinšek Seršenova.

Sledilo bo postavljanje športnih objektov. Kateri športi bodo tukaj našli svoj dom, se še niso odločili. Pri Štepanjskem naselju bodo uredili trg, "ki bo združeval avtobusno postajo in pa urbane športe, tako da bo to postala nekakšna dnevna soba celotnega območja", pravi Rok Žnidaršič iz arhitekturnega ateljeja Medprostor.

Štepanjsko naselje in Fužine, območji na nasprotnih bregovih Ljubljanice, bodo povezali z novim mostom. Čezenj bodo lahko šli le pešci in kolesarji. "Na mostu bo knjižnica v smislu knjižnice pod krošnjami, skatepark, kavarna, prostori četrtne skupnosti in morda še kaj," je dodal Žnidaršič.

Za vsakega nekaj. V čajnici parka si bodo lahko na primer stanovalci okoliških blokov in obiskovalci sami skuhali čaj. Rastline za napitke pa bodo lahko nabrali kar v parku.

Renderji novega mestnega parka MUSTE (Medprostor):

Ljubljana bo ob Fužinah dobila nov velik park