108-letnik, ki vsak dan prebere časopis, knjigo, se sprehaja, pogosto telovadi, piše pesmi in modre misli. Foto: RTV SLO
108-letnik, ki vsak dan prebere časopis, knjigo, se sprehaja, pogosto telovadi, piše pesmi in modre misli. Foto: RTV SLO
Predsednik države, ki mu je čestital s prav posebno mislijo: "V upanju, da se prihodnje leto spet vidiva, če bom še živ." Foto: RTV SLO

Gospod Dragoš, ki zadnjih sedem let živi v domu upokojencev, dneve preživlja dejavno. Vsako jutro prebere časopis, bere tudi knjige in piše pesmi, poleg tega je v 100. letu napisal avtobiografijo. Nekoliko mu nagaja le sluh, sicer pa je zdrav, predvsem pa za svoja leta izredno bister in dejaven, pa tudi duhovit. Na vprašanje, kaj ga najbolj zanima, je tako hudomušno odgovoril: "Take punce, kot ste vi."

O iskanju sreče rojeni Belokranjec pravi: "Rojen sem bil kot deveti otrok. Sojenica mi je ob rojstvu dejala, da mora deveti otrok sam iskati srečo. Iskal sem jo povsod, a moje sreče ni bilo nikjer. Iskal sem daleč naokrog, ko sem le srečal svojo damo in si rekel: tu je moja sreča. Srečo je treba držati."

Predsednik na praznovanju
Želja slavljenca je bila, da bi ga obiskal predsednik republike Borut Pahor. Ta se je vabilu odzval ter v imenu sebe in države iskreno čestital jubilantu. Predsednik republike je jubilantu poleg dolgega življenja zaželel veliko zdravja, hudomušnosti, optimizma in vere v življenje. Opisal ga je kot osebo bistrega duha in dejal, da ga je Dragoš takoj ob prihodu vprašal, kako gleda na trenutne razmere v državi. Še zlasti ga je zanimalo Pahorjevo mnenje o begunski krizi.

Pahor je slavljencu podaril penino in osebno poslanico z željo, da se naslednje leto znova srečata. Dejal je še: "V veliko veselje mi je srečati nekoga, kot ste vi, ki tako veder in poln optimizma zre v prihodnost z dobrimi željami ne le zase, ampak tudi za ljudi okrog sebe."

Praznovanje je popestril kulturni program, ki so ga pripravili stanovalci doma. Nastopil je pevski zbor doma, Jožica Martinec pa je recitirala pesem Majski pozdrav, ki jo je posvetila Dragošu.