Viharni vrh gora je Sivčeva knjiga spominov na legendarnega glasbenika. Foto: Žiga Culiberg
Viharni vrh gora je Sivčeva knjiga spominov na legendarnega glasbenika. Foto: Žiga Culiberg

"V slovenskem glasbenem prostoru se je od leta 1953, ko so Avseniki začeli nastopati, nekaj premaknilo, sam pa sem imel to srečo, da sem Slavka Avsenika lahko obiskoval osebno, da sem spoznal tudi njegovo človeško širino in toplino, da sva se veliko pogovarjala o glasbi, da je želel tako Sloveniji kot celotnemu svetu samo dobro," je Sivec povedal za STA.

Po njegovih besedah je bil izredno topel človek, zato ga je želel ljudem predstaviti tudi po tej plati. Poudarek v knjigi, ki jo je naslovil po eni njegovih skladb, je po njegovih besedah v tem, kakšen je bil Avsenik kot glasbenik in kot človek: "O njem lahko povem le vse najboljše."

Sivec je za Ansambel bratov Avsenik napisal 89 besedil, devet skladb še ni posnetih, za to bo, kot je razkril, poskrbel vnuk Sašo Avsenik. Glasbenikom je posvetil tudi magistrsko nalogo z naslovom Fenomen ansambla bratov Avsenik.

Slavko Avsenik, ki je obveljal za utemeljitelja slovenske narodno-zabavne glasbe, je umrl julija letos v 86. letu starosti. Z državnimi in vojaškimi častmi so ga pokopali v Begunjah na Gorenjskem.