Vojna za premoženje "francoskega Elvisa": otroka proti njegovi ženi
Hčerka napovedala izpodbijanje oporoke
Objavljeno: 13. februar 2018 ob 12:09
Pariz - MMC RTV SLO

Hallydayeva družina
Hallydayeva žena in njegova otroka so na pogrebu še dajali vtis v žalosti združene družine. Foto: Reuters
Johnny Hallyday
Hallyday je umrl v začetku decembra po dolgem boju z rakom. Star je bil 74 let. Foto: Reuters

Po smrti "francoskega Elvisa", Johnnyja Hallydaya, se je pričakovano vnela vojna za njegovo dediščino - oboževani glasbenik je namreč v oporoki vse svoje (ne ravno skromno) premoženje zapustil svoji četrti ženi in njunima posvojenima hčerkama, na biološke otroke pa "pozabil".

Prav zato sta se Hallydayeva otroka, 34-letna Laura Smet in 51-letni David Hallyday, odločila za tožbo, s katero oporoko, v kateri je decembra umrli 74-letni glasbenik vse zapustil svoji 42-letni ženi Laeticii (v primeru njene smrti pa njunima posvojenkama Jade in Joy), biološka otroka pa pustil brez vsega, izpodbijata z argumentom, da je "v očitnem neskladju z zahtevami francoskega prava".

Laura Smet, sicer hčerka Hallydaya in igralke Nathalie Baye, je v odprtem pismu za francosko tiskovno agencijo AFP razkrila, da sta bila z bratom Davidom pretresena in prizadeta ob spoznanju, da ju je oče izpustil iz svoje oporoke. Pri tem je poudarila, da je dokument nastal v ZDA oz. v tamkajšnji zvezni državi Kaliforniji, kjer je priljubljeni francoski glasbenik zadnja leta živel, čeprav je bil francoski državljan in je umrl v Franciji.

"Otrok ima pravico dobiti nekaj od očeta"
Po francoski zakonodaji se namreč premoženje umrlega razdeli med njegovo ženo in potomce, čemur pa se je Hallyday z določilom, da po Laeticijini smrti vse pripade njunima hčerkama, izognil. Zato bosta Laura in David oporoko izpodbijala in si tako skušala zagotoviti vsaj delček očetovega premoženja. Kot so zapisali odvetniki Laure Smet, je ta namreč ostala "brez materialnih dobrin, brez avtorskih pravic za njegovo umetniško delo, brez kakršnega koli spominka, kitare, niti podpisanega ovitka za ploščo s skladbo Laura, ki ji je posvečena". "Otrok ima pravico dobiti nekaj od svojega očeta," so v zahtevku še dopisali Laurini odvetniki.

V že omenjenem odprtem pismu je sicer Smetova namignila, da odnosi med Hallydayevo četrto ženo (s Hallydayem sta bila poročena več kot 20 let, od leta 1996) in njegovima biološkima otrokoma niso bili najboljši, Laeticia naj bi jima celo preprečila, da bi se od očeta še zadnjič poslovila: "Ne morem prenesti tega, da se nisem mogla posloviti od tebe, očka, se zavedaš tega? Ampak, oče, slišim te. In zato sem se odločila, da se bom borila. Ljubše bi mi bilo, če bi to vse ostalo v družini, ampak žal je naša družina pač takšna."

Francoska legenda
Hallyday, s pravim imenom Jean-Philippe Smet, je v Franciji veljal za pravo legendo. V svoji karieri, ki se je raztezala skozi pet desetletij, je prodal več kot 110 milijonov plošč, v živo pa si je njegove koncerte ogledalo okoli 28 milijonov ljudi. Ko je decembra umrl po dolgem boju z rakom na pljučih, so v Franciji za njim žalovali milijoni - tudi državni vrh. Francoski predsednik Emmanuel Macron ga je na primer označil za narodnega heroja.

T. K. B.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
PikiMiki
# 13.02.2018 ob 12:37
Eh kakšne probleme imajo. Taprav problem je to, ko sem danes jedel ogromen krof notri je imel pa pa za grah marmelade :(
snikers
# 13.02.2018 ob 12:37
Žlahta - strgana plahta.
sssitrap
# 13.02.2018 ob 12:59
a to je tista francoska legenda za katero ni slišal še nihče zunaj francije?
R3d0X
# 13.02.2018 ob 12:19
A na plastičnega kirurga je pa pozabil, ko je narekoval oporoko?
Fresh_Prince
# 13.02.2018 ob 12:44
Hitri google pove da gre za 100 mil. evrov premozenja.
SlovenianPower
# 13.02.2018 ob 21:18
Storya je ve tem da se je Johnny pred 20 leti zadnjic porocil z 34 let mlajso Laeticijo.
Se pravi da je ta danes 40 let stara in mlajsa od prvega sina Davida. Zadnje dve hcerki, Joy in Jade sta posvojila. David je pevec/muzikant, Laura pa igralka, tako da res nista v stiski.
Problem je v tem da francosko pravo sciti najprej otroke, tako da bi 50% premozenja razdelili med 'imi otroki.Zadnja oporoka leta 2010, pa je bila napisana v Ameriki, tako da se ne vekako se bo dediscina razdelila, in zato gresta prva dva otroka na sodisce.
Francoska javnost bolj podpira starejsa otroka ker baje bi si Laeticija ze nasla "nadomestnika" v Ameriki.
Lukas
# 13.02.2018 ob 15:43
To, da narediš otroka, ima doživljenjske posledice. Otrok je tukaj že v osnovi v podrejenem položaju, ker nima izbire, da nastane, kam se rodi. Starš jo pač ima. Slovenka, ti mešaš z zakonom določeno skrb za otroka in dedovanje. Otrok tako ali tako mora živeti standard staršev dokler se šola, to ni, ali bi ali ne bi, ampak mora! Ne moreš imeti milijonov, svojemu pa dati za žemljico iz Lidla. Ti bi seveda za slab odnos starš-otrok kar vnaprej odredila, da je to otrokova krivda. Stari jih je naredu, očeta v pravem pomenu besede očitno nista imela, naj plača, vsaj posmrtno. Ponovno imamo opravka s sistemom, ki ščiti ženske (da ne uporabim bolj sočnega izraza za take primere). Kajti v takih primerih gre večinoma za ženske, ki so privrečkale na neko premoženje, sedaj bi pa kar vse kasirale. Ravno zato obstajajo nujni deleži, neuvedeno dedovanje, da vsaj malo zaščitijo otroka. Kaj pa, ko gre za premoženje, ki ga starš ni ustvaril sam? Lahko potem tudi tako moralizira, da ima pravico dati svoje komurkoli hoče, sam pa je ravno tako lepo pokasiral po svojih starših?
Resnično žalostno, kakšne poglede imajo določeni ljudje na starševstvo, na lastnega otroka...ni čudno, četrta žena, LOL. To pove čisto vse. To pove, da ni problem v otroku, ampak v pokojnem očetu!
djdj
# 13.02.2018 ob 18:07
Ne ga primerjati z Elvisom, ker Elvis je neponovljiv!
spela55
# 13.02.2018 ob 17:51
Sistem tukaj popolnoma nič ne ščiti žensk, ampak ščiti zakonca, ne glede na spol. In če je človek napisal oporoko, potem je to pač to. Otroka imata še vedno za dobit nujni delež, če je temu tako tudi v Franciji, drugače se pa človek lahko sam odloča, kaj bo s svojim denarjem počel. Ne vemo kakšni so bili dejanski odnosi med vpletenimi, tako da je iz tega stališča zadevo grdo komentirat.
Haso
# 14.02.2018 ob 06:17
Pravilno. Zato je v evropi pravno sredstvo nujni delež, torej polovica od tega, lar bi dedovala brez oporoke.
Lukas
# 13.02.2018 ob 18:20
Seveda ščiti zakonca, a gre v takih primerih večinoma za ženske, ki se omastijo, čisto statistično gledano. Prejšnji teden je bila podobna tematika glede dodeljevanja otrok ženskam. Tudi v teh primerih sistem pravno-formalno ne ščiti ženske, de facto pa ženske dobijo otroka v 90%.
V kontinentalnem dednem pravu se človek, če ima otroke, ne more povsem svobodno odločati, komu bo zapustil svoje premoženje. On sicer lahko vse zapusti ženi ali samo enemu izmed svojih otrok, vendar mimo nujnega deleža ne bo šlo, torej na koncu ne bo obveljala povsem njegova. Ker je medčloveške odnose vedno težko objektivno ocenjevati, je tu ravno zato pravo, kot nek nevtralen razsodnik. Tudi namesto očeta, v tem konkretnem primeru. V osnovi pa je oče imel izbiro, ali bo otroka naredil ali ne, otrok pa je ni imel, komu se bo rodil.
Dedno pravo je sicer precej kompleksna, in ne vedno fer zadeva, vsekakor pa (to je moje osebno mnenje) partnerju, ki premoženja ni soustvarjal, daje preveliko moč, ker lahko pokasira premoženje, s katerim nima absolutno nič (npr. kakšno nepremičnino moževih/partnerjevih staršev).
Pa še glede teze "vsak naj ustvarja svoje premoženje"...pri dednem pravu ne gre za to, kaj je nekdo sam ustvaril, ampak kakšne so njegove relacije do pokojnika. Ker potem mora "vsak naj ustvarja svoje premoženje" veljati tudi za ženo/partnerico, ne samo za biološke otroke. Kot pa je razvidno iz dotičnega primera, žena ni ustvarjala nič, za časa življenja se je napajala iz moževega premoženja, pa še po smrti je kasirala.
slovenkaaaa
# 13.02.2018 ob 13:44
Kaj bi otroka bolelo, da nista dobila nič? Premoženje je bilo očetovo, očitno niso imeli stikov, otroka sta že krepko odrasla... oče ima pravico sam razpolagati s svojim premoženjem, pa če se s tem strinjamo ali ne. Vsak naj ustvarja svoje premoženje, ne pa čaka, kdaj bo starš umrl, da bo kaj dobil po njem. Slišim, da nekateri kar kredite jemljejo na račun bodoče dediščine. Če je bila oporoka, je oče že tako želel, ni mogoče reči, da ni. Res imamo v Sloveniji nujni delež, a jaz bi to omejila na neko starost, da zakon skrbi za otroke, ki še niso pri kruhu, ne pa da bo otrok, starejši od 50 let, uveljavljal nujni delež po očetu. Pa ko morda očeta 30 let videl ni.
la.sonrisa
# 13.02.2018 ob 13:38
@sssitrap
izven Francije, Belgije, Švice in Quebeca pa res....

drugače pa verjamem, da otroka boli, da nista dobila čisto nič, ampak ne vem kako bodo to izpodbijali, se je napisal oporoko... kakorkoli, že zdaj imata oba dovolj denarja, da jim ne bo hudega v nobenem primeru
kotzi
# 14.02.2018 ob 08:38
nekaj bosta dobila...nujni delež...in prav je tako
Putkaka
# 13.02.2018 ob 19:59
Dragi rtvslo.si, namesto da zgolj prevajate članke iz, predvidevam, Daily Telegrapha, preverite dejstva. Hallyday je bil poročen petkrat in ima ŠTIRI otroke. Poleg Laure in Davida (ki je, btw, dober pevec in rally dirkač), sta tu še Jade Odette Desiree Hallyday in Joy Hallyday, tako da bi lahko vsaj omenili, da omenjena dva nista edina Johnnyjeva otroka. Glede na to, da ima vsak izmed otrok pravico podedovati po svojem očetu, ne glede na oporoko, se bo morala Laeticia najbrž že odreči kakšnemu milijončku, ne glede na to, kako uspešni ali neuspešni, bogati ali revni so njegovi otroci.
brezlj
# 13.02.2018 ob 18:40
slovenkaaaa
# 13.02.2018 ob 13:44
.... Res imamo v Sloveniji nujni delež, ....


Ki pa tudi ni nujen... pogodba o preživnini ga kao razveljavi... je komu že ratalo to izpodbit?
slovenkaaaa
# 13.02.2018 ob 13:46
a to je tista francoska legenda za katero ni slišal še nihče zunaj francije?

Milijone pa je imel, a ne? Torej, kaj je važno, če ga zunaj Francije ne poznajo?