Vran Canuck, ki ustrahuje vancouvrske poštarje. Aprila ga je fotografiral Shawn Bergman. Foto: Facebook Canuck and I
Vran Canuck, ki ustrahuje vancouvrske poštarje. Aprila ga je fotografiral Shawn Bergman. Foto: Facebook Canuck and I
Vran Canuck
Eden izmed stanovalcev je na ulico postavil opozorilo, da za red in mir skrbi Canuck. Foto: Facebook Canuck and I

Tuji mediji tako poročajo, da je kanadska pošta v enem izmed okrožij na vzhodu Vancouvra morala prekiniti dostavljanje pošte, saj so poštarji prestrašeni potarnali, da jih napada vran. Enega izmed njih je ranil do krvi.

Pošta, ko bo "spet varno"
Predstavnik kanadske pošte Phil Legault je dejal, da je "varnost zaposlenih najpomembnejša", in potrdil, da je vran res napadel poštarje med opravljanjem dela. Legault je še dejal, da so prebivalcem okrožja svetovali, naj sami hodijo po pošto, dostavljanje pa bodo nadaljevali takoj, "ko bo spet varno".

Kanadski mediji so se poglobili v zgodbo in ugotovili, da poštarjem ni strahu v kosti pognala katera koli ptica, ampak vran, ki zaradi preteklih incidentov že ima ime. Gre za razvpitega samca z imenom Canuck, ki si je dom našel v omenjenem okrožju, letos pa si je v njem zgradil tudi gnezdo.

Kjer se pojavi, so težave
Canuck je postal slaven lani, ko jo je zagodel policistom in kriminalistom, ki so v Vancouvru preiskovali neki umor. Canuck je namreč priletel in s kraja zločina ukradel nož. Zloglasno ptico so ta mesec opazili tudi med vožnjo na mestni podzemni železnici in med krajo zajtrka neki ženski v McDonald'su. Canuck je celo tako znan, da ima na Facebooku svoj profil.

Vran se je še posebej spoprijateljil z domačinom Shawnom Bergmanom, ki je na Facebooku zapisal, da se v njegovem imenu opravičuje kanadski pošti za preglavice, ki jim jih povzroča. Dodal je, da kar trije njegovi sosedje že več kot dva meseca niso dobili pošte na dom, saj vran poštarjem onemogoča dostavo. Dodal je, da Canuck letos nima potomcev, čeprav je zgradil gnezdo: "Upam, da bo imel več sreče prihodnje leto," je dodal Bergman, ki trdi, da so sosednje kljub preglavicam, ki jim jih povzroča, strpni do njegovega živalskega prijatelja: "Večina stanovalcev v naši soseski ima rada Canucka. Vsaj tako mi zatrjujejo."