Valentina Žefran (desno) kaže, kako pravilno hodimo in držimo palice. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše
Valentina Žefran (desno) kaže, kako pravilno hodimo in držimo palice. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše
Nekaj navdušenk nad nordijsko hojo je že prišlo. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše
Sproščen pogovor o vadbi in koristni napotki glede hoje in opreme. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše
Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za nagrado.

Nordijska hoja se je iz Skandinavije najprej razširila v ZDA in na Japonsko ter nato še v srednjo Evropo. Sprva se o njej ni veliko govorilo niti pisalo, danes pa obstaja vrsta trenerjev in veliko strokovne literature, kjer se lahko poučite o osnovah. Primerna je za vse, ki si želite več gibanja, tako za začetnike, ki ste šport malo zanemarili, pa bi se z njim ukvarjali, in za tiste, ki bi se radi znebili kakšnega kilograma. Tu nimate nobenih omejitev, saj si sami določate tempo, dolžino in teren, po katerem boste hodili. Z nordijsko hojo se lahko ukvarjate vse leto v družbi ali se na sprehod odpravite sami. Osredotočite se le na gibanje in pravilno dihanje ter odženite slabe misli.

Vadba za vse generacije
Pogovarjali smo se z gospo Valentino Žefran, učiteljico nordijske hoje in teka ter trenerko atletike. "Nordijska hoja je intenzivnejša različica navadne hoje, zato je tudi primerna za vse generacije, pri kateri gre za intenzivno uporabo palic in daljše korake, medtem ko telo nagnemo rahlo naprej, kar omogoča, da mišice še bolj delajo."

Ko gremo v hribe, uporabljamo palice, da se nanje opiramo ali lovimo ravnotežje, tu pa z njimi aktivno hodimo, se odrivamo, da učvrstimo zgornji del hrbta, ramenski obroč, hrbtne mišice, križ in zadenjske mišice, razbremenimo pa kolke, gležnje in kolena, pojasnjuje Žefranova. Iz tega vidika je primerna tudi za rehabilitacijo, nabiranje kondicije ali kot rekreativna vadba.

"Pri starejših je pogosto problem povečana telesna teža, zato si pomagajo s palicami, da lažje hodijo, imajo jih za ravnotežje, da so stabilni. To je ena najvarnejših vadb," poudarja učiteljica nordijske hoje. Ob tem pa tudi pojasnjuje, da starejši hodijo na tovrstne vadbe tudi zaradi druženja, med to vadbo se lahko pogovarjajo, je poceni, izvedljiva kjer koli in v katerem koli letnem času. "Nordijska hoja je zelo pogosta oblika vadbe tudi v zdraviliščih zaradi rehabilitacije sklepov po poškodbah."

Sodelujte v nagradni igri

Naštejte tri pozitivne posledice ukvarjanja z nordijsko hojo.

Kar nekaj odgovorov je zapisanih že v članku, tako da gotovo ne boste imeli težav. Odgovore pošljite na naslov moja.generacija@rtvslo.si

Med vami bomo izžrebali dobitnika masažnega pripomočka Accupoint (za več informacij kliknite TUKAJ), s katerim lahko poskrbite za sprostitev zakrčenih mišic s točkovno masažo, zaradi svoje ergonomske oblike pa je zelo prijazen za hrbtenico.

Vaše odgovore pričakujemo do prihodnjega petka, 25. aprila, do 12. ure.

Z nordijsko hojo krepimo mišice in sproščamo napetost. Če trup in roke ne dobijo dovolj kisika, se pojavijo bolečine. Po zdravniških posegih na kolkih, kolenih ali stopalih po navadi obremenjujemo eno stran bolj kot drugo, medtem ko zavestna hoja s celim stopalom sprošča to območje, spodnji del hrbta pa postaja prožnejši. Diagonalno gibanje rok in nog krepi mišice kolkov. Razbremenimo tudi kolena, saj palice prestrežejo tretjino naše teže in zaradi razporeditve teže razbremenjuje tudi skočne sklepe.

Poleg rehabilitacijskih lastnosti se lahko z nordijsko hojo izognemo tudi operaciji, saj s tem, ko okrepimo mišice, razbremenimo prizadete sklepe. "Med vadbo moramo biti pozorni na srčni utrip, saj se pri tovrstni vadbi dvigne na 65 % maksimalnega. Če vidimo, da nam to ne ustreza, prilagodimo vadbo svojim zmožnostim in hodimo počasneje. V primeru obrabe kolkov ali ramen se mora pa vsak posvetovati z zdravnikom," dodaja Žefranova.

Posebna oprema ni potrebna
Posebne opreme ne potrebujete, le "ustrezne palice z rokavičko, da pri aktivnem gibu nazaj, ko se odrinemo, lahko spustimo palico in ne pade na tla, kar z navadnimi palicami ne moremo. In pa seveda ustrezna obutev, taka, ki ne drsi", pojasni Žefranova. Predvsem namenite več časa nakupu obutve, saj pri vsakem koraku obremenite stopala, zato si izberite obutev, v kateri se boste počutili udobno. To naj bodo tekaški ali pohodni čevlji, ki bodo upoštevali posebnosti vaših stopal. Pri hoji po asfaltu nataknite na palice gumijaste kapice, ki bodo preprečile zdrse na gladki podlagi. Pozorni bodite tudi na dolžino palic, ta je prava, če je razmerje med nadlaktjo in podlaktjo 90 stopinj, medtem ko držite palice pokonci. Oblačila prilagajajte glede na letni čas vadbe in trenutne vremenske razmere, vendar bodite pozorni, da se ne oblečete preveč. V nekaj minutah se boste ogreli, zato vas bodo odvečna oblačila med hojo samo ovirala.

Številne koristi nordijske hoje
Redna vadba pozitivno vpliva na srce in ožilje, varuje sklepe, vpliva na dobro počutje duha in telesa, saj se z vajo topijo tudi maščobe. Žefranova je kot prednost tovrstne vadbe izpostavila še: "To je zelo varna vadba, lahko jo prilagodiš svojim zmožnostim v primerjavi s kolesarjenjem ali tekom. Pri teku pride do udarjanja na podlago in lahko še do večjih poškodb kolen in gležnjev, medtem ko tu tega ni. Srčni utrip se rahlo zviša, zato med vadbo pokurimo kar nekaj kalorij."

V več primerih so ljudje izgubili precejšen del telesne teže. Poleg tega se izboljša tudi srčno-žilni sistem, vadba ugodno vpliva na pljuča, ljudje se veliko družijo in seveda ohranjajo vitalnost, pravi strokovnjakinja. Z redno vadbo se zmanjšajo bolečine v vratu in križu, ker dela 90 odstotkov mišic, obremenimo ramenski obroč in učvrstimo mišice hrbta in križa, razbremenimo pa spodnji del, ki je že na splošno bolj obremenjen. Pomembno je, da gredo ljudje v naravo in ven iz hiše. "Seveda vse te pozitivne lastnosti ne pridejo čez noč, ampak morate vaditi vsaj pol leta trikrat do štirikrat na teden od 45 minut do ene ure, drugače učinkov ne bo. Po vadbi si prijetno utrujen, ni pa bolečin v mišicah. To je kot neki način življenja," še pojasnjuje Žefranova.

Dinamičnost z raznolikostjo poti
Vsaka dejavnost lahko hitro postane rutina in ljudje se začnemo kratkočasiti, zato izbirajte različne poti, spreminjajte intenzivnost, s čimer boste izboljšali koordinacijo gibov, vaša tehnika pa bo bolj dinamična. Pozorni bodite le na podlago, ki ni ravna, še posebej pri spreminjanju tempa. Čas vam bo hitreje minil, če boste v družbi s prijatelji, pa še prehojeni kilometri se bodo nabirali, zato se pozanimajte za skupinske vadbe v svoji okolici in se jih udeležite ali pa se vpišite na tečaj nordijske hoje, kjer vas bodo naučili pravilne tehnike hoje in uporabe palic.