Na Slovenskih železnicah začne 15. decembra veljati nov vozni red v notranjem in mednarodnem potniškem prometu, ki prinaša tudi nove povezave z Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Nizozemsko in Rusijo. Foto: BoBo
Na Slovenskih železnicah začne 15. decembra veljati nov vozni red v notranjem in mednarodnem potniškem prometu, ki prinaša tudi nove povezave z Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Nizozemsko in Rusijo. Foto: BoBo

Med glavnimi novostmi je neposredna železniška povezava z Italijo - dvakrat na dan bo vlak iz Ljubljane vozil do Opčin, od koder je mogoče do Trsta priti z lokalnimi avtobusi.

Še vedno pa potekajo pogajanja za ponovno vzpostavitev povezave do Benetk, so sporočili s Slovenskih železnic (SŽ). Zdaj vlak do Benetk namreč vozi skozi Beljak.

Do Zagreba tudi zvečer
Po dolgotrajnih pogajanjih so Slovenske železnice dosegle tudi dodatno dnevno povezavo do hrvaške prestolnice - tako bo zadnji vlak za Zagreb iz Ljubljane odpeljal ob 20.45 (do zdaj ob 18.35), prvi jutranji vlak iz Zagreba pa bo v Ljubljano pripeljal ob 7.15 (zdaj ob 9.05).

Novost so tudi povezave od Ljubljane do Pulja skozi vse leto - zunaj širše turistične sezone bo mogoča povezava med lokalnimi vlaki Divača-Buzet/Buzet-Pulj in obratno, v širši poletni sezoni pa bo vozil sezonski kopalni vlak iz Ljubljane do Pulja in nazaj.

Do Moskve, Budimpešte, Amsterdama ...
Poleti pa bo z vlakom mogoče odpotovati tudi v Rusijo - med 27. junijem in 29. avgustom bo namreč vozil spalnik iz Kopra skozi Ljubljano, Celje in Maribor do Moskve ter v obratni smeri. Proti Moskvi bo vlak vozil ob torkih in petkih, iz Moskve proti Sloveniji pa ob sredah in sobotah.

Spet bo začel vsak dan voziti tudi mednarodni vlak med Mariborom in Budimpešto, tudi v novem voznem redu pa ostaja avtovlak na progi Den Bosch-Amsterdam-Ljubljana-Koper, ki bo po novem začel voziti že konec maja in bo vozil do konca avgusta.

Nekaj novih prog v notranjem prometu
V notranjem prometu bo sprememb manj - gre predvsem za prilagoditve voznih redov v skladu z željami potnikov.

Med večjimi spremembami na Slovenskih železnicah izpostavljajo podaljšanje proge Ljubljana-Zidani Most do Sevnice, uvedbo novih prog med Stranjami in Celjem, Sevnico in Trebnjem ter Sevnico in Novim mestom, dodatne povezave na progah Ljubljana-Celje-Maribor in pa podaljšanje proge Ljubljana-Višnja Gora do Ivančne Gorice.