Domače sladke jagode so odlična izbira za okusno malico ali sladico. Foto: EPA
Domače sladke jagode so odlična izbira za okusno malico ali sladico. Foto: EPA
Jagode so bogate z vitamini A, B1, B2 in C ter minerali, kot so mangan, železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič

Lahko jih dodate v jogurt, med kosmiče ali si jih privoščite brez dodatkov. Še vedno prisegamo na sveže jagode z domačega vrta ali gozdne z bližnjega travnika ali gozda. Če jih kupujete, preverite, na katerem 'zelniku' so zrasle, da ne bodo vsebovale preveč pesticidov. Tudi sladkorni bolniki jih lahko brez slabe vesti uživajo, saj se jagodni sladkor fruktoza zelo hitro izloči.

Zdravilne lastnosti jagod
V zdravilno moč jagod so verjeli že v antičnem Rimu, saj naj bi pomagale pri vnetem grlu, ledvičnih kamnih, bolezni krvi, jeter in vranice ter slabem zadahu. Odpravljale naj bi tudi vnetja in pozitivno vplivale na človekovo razpoloženje. Na nekaterih dvorih so jih dodajali tudi h kopelim. Jagode so bogate z vitamini A, B1, B2 in C ter minerali, kot so mangan, železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor. In še ena dobra lastnost – lahko jih pojeste malo več, ker so nizkokalorične. Jagode poleg mineralov in vitaminov vsebujejo tudi ogromno vlaknin in antioksidantov. Poznamo jih več vrst - od zelo zgodnjih sort do poznih. Najbolje je, da imate vsakih malo in jih tako uživate od začetka maja do julija.

Uporaba za različne jedi in sladice
Če imate navado, da jagode shranite v zamrzovalnik, jim ne odstranite peclja. Sicer izgubijo del arome, vendar so še vedno uporabne za pripravo različnih sladic ali sadnih napitkov. Pri shranjevanju bodite pozorni, da ne bo košarica preveč polna, saj bodo tako hitro splesnele, ravno tako odstranite vse poškodovane jagode.

Najboljše so sveže z domačega vrta. Lahko jih uporabite za sadne solate ali kupe, različna peciva, napitke, z vročo čokolado ali pa se v nedeljo popoldne posladkate z jagodno torto. Posušene jagode dodate k masi za piškote, med kosmiče, jogurt ali pa naredite sadne ploščice.

Gozdne jagode
Tisti, ki veliko časa preživite v naravi, ste zagotovo že naleteli na gozdne ali travniške jagode. Rečemo jim tudi jagodnjak, rdeče jagode, smokvice, troske, ki najbolj uspevajo na ilovnatih tleh. Po navadi rastejo na obronkih gozdov, na travnatih površinah in so kot rdeče preproge, tako da se jih lahko dodobra najemo na enem mestu.

Vrtne jagode so se razvile iz gozdnih. Več različnih vrst so vzgojili angleški vrtnarji, saj jih danes poznamo več kot 500. Gozdne jagode imajo tudi boljšo aromo od vrtnih, vendar si morate za njih vzeti več časa. Gozdne jagode vsebujejo več fosforja in železa, zato jih priporočajo slabokrvnim, okrevajočim po bolezni in starejšim ljudem.

Pripravite si čaj iz listov in koreninic jagod
Za čaj uporabite posušene liste jagodičevja, ki jih nabirate od maja do avgusta, saj preprečuje drisko, odpravlja protin in sečne kamne. Še posebej zdravilen je čaj iz borovničevih listov in listov gozdnih jagod, ki ga po požirkih pijete čez dan. Uporabne so tudi koreninice, iz katerih si pripravite čaj, ki pomaga proti driski in protinu.

Da bo učinek jagod največji, jih jejte za zajtrk ali si pripravite čaj pred kosilom. Jagode vsebujejo tudi brom, zato vplivajo na nas pomirjevalno in zagotavljajo dober spanec. Še posebej gozdne jagode vsebujejo veliko sadnih kislin, zato jih uživajte v čim večjih količinah, saj ugodno vplivajo na kožo in čistijo telo.