V zadnjih letih je izšlo več publikacij, ki osvetljujejo različne vidike osteoporoze in njene preprečitve. Foto: MMC RTV SLO
V zadnjih letih je izšlo več publikacij, ki osvetljujejo različne vidike osteoporoze in njene preprečitve. Foto: MMC RTV SLO
Rekreacija
Pri osteoporozi je pomembna tudi genetika, tako pri moških kot ženskah. Foto: MMC RTV Slovenija

Čeprav je včasih osteoporoza veljala za žensko bolezen, za njo zbolijo tudi moški, vendar pozneje v primerjavi z ženskami. Predvidevajo, da ima v Sloveniji osteoporozo od 80.000 do 100.000 prebivalcev, starih nad 65 let.

Za gradnjo kosti moramo poskrbeti že v aktivnem življenjskem obdobju
Splošno prepričanje je, da je treba skrbeti za kosti v starosti, vendar je treba začeti že v mladosti. Kosti se namreč najhitreje gradijo nekje do 20. leta. »Nekaj časa je razgradnja enaka gradnji kosti, potem začne počasi razgradnja prehitevati graditev nove kosti. Zato je treba že v aktivnem življenjskem obdobju skrbeti za kosti, in ne šele v starosti«, je pojasnila Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo. Razgradnjo kosti lahko ustavite, tako da z gibanjem okrepite mišice in sočasno izboljšate ravnotežje ter zmanjšate možnost padcev. Ne morete pa z rekreacijo nadomestiti tega, kar ste pri kosti že izgubili.

Za osteoporozo zbolijo tudi moški
Dolgo je prevladovala miselnost, da je osteoporoza tipična ženska bolezen oziroma bolezen starih žensk, vendar to že zdavnaj ne velja več, saj prizadene tako moške kot ženske. Edina razlika je, da moški obolevajo pozneje, poleg tega tudi zdravniki pri presejalnih diagnozah redkeje pomislijo na osteoporozo pri moških. »Pred dvema letoma smo organizirali svetovni dan osteoporoze, ki je bil posvečen predvsem osteoporozi pri moških. Moški naj opozorijo zdravnike na to bolezen, še posebej, če imajo težave s hrbtenico, da jim naredijo pregled modelom FRAX,« svetuje Hlade Zoretova.

Odkrivanje tveganja za razvoj osteoporoze z modelom FRAX
Osteoporoza je bolezen, ki ne boli, dokler ne pride do prvega zloma. Najpogostejši so zlomi nadlahtnice, podlahtnice, zlomi v zapestju, kolka, zlomi vretenc, ki pogosto ostanejo neodkriti, ker ne povzročajo bolečin ali samo kratkotrajne. Največ bolečin se pojavi v hrbtu, ramenih, ker pride zaradi zlomov vretenc do ukleščenja živcev. »Svetovna zdravstvena organizacija je predstavila računalniški model FRAX, s katerim si lahko izračunamo tveganje za osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih. Lahko ga naredite sami ali vam ga naredijo v referenčnih ambulantah oziroma društvih, ko organizirajo presejalna merjenja mineralne kostne gostote, in v nekaterih lekarnah. Če FRAX pokaže visoke dejavnike tveganja za zlome, potem se lahko družinski zdravnik že na podlagi teh izvidov odloči za zdravljenje in ni več potrebna meritev DXA, s katero so včasih določali osteoporozo«, je pojasnila Hlade Zoretova.

"Meritve kostne gostote lahko v Sloveniji opravite v več centrih DXA, ki so objavljeni na spletni strani. Čakalnih dob pa praktično ni, ker za to ni potrebna napotnica, ampak se lahko opravi samoplačniško."

Pomembno je dobro poznavanje dejavnikov tveganja
Pri osteoporozi je pomembna tudi genetika, tako pri moških kot ženskah. Že v otroštvu je pomembno, da zgradimo kostno maso, saj je to dobra naložba za starost. Čeprav osteoporoza ne izbira, lahko veliko naredite sami, tako da se izogibate škodljivih navad in razvad, na primer pretiranega pitja kave, ker povzroča hitrejše izločanje kalcija skozi ledvice, alkohola in kajenja. Poskrbite za dovolj gibanja in uživajte zdravo prehrano.

Zelo pomembna je hoja. Hlade Zoretova je omenila tudi ples, saj »vsebuje vse elemente, pri katerih ne gre samo za zdrave gibe, ampak tudi za prijetno druženje in sprostitev. Najpomembnejše so tiste vaje, ki delujejo proti težnosti, to so vaje s trakovi, utežmi, manjši poskoki, kolesarjenje, lahko tudi na sobnem kolesu, hoja, priporočajo tudi taj či, koristne so tudi vaje v vodi, medtem ko samo plavanje ne preprečuje osteoporoze.«

Poskrbite za zadosten vnos kalcija in vitamina D
Kalcij je najbolje, da dobite s hrano. Tablete naj bi jemali takrat, kadar kalcija ne dobite dovolj s hrano. Običajno ga je treba dodajati starejšim in tistim, ki dobivajo zdravila za osteoporozo. Dnevne potrebe po kalciju so od 100 do 1100 mg, kar je odvisno od starosti. Poskrbeti morate za dovolj vitamina D (800 enot dnevno), ki ga dobite s soncem, ker se tvori v koži. Dovolj je že petnajstminutni vsakodnevni sprehod med 10. in 16. uro. Starejši, ki tega ne zmorejo, običajno jemljejo vitamin D v obliki tablet. Potrebni so tudi drugi vitamini in minerali, na primer kalij, magnezij, ker vse vpliva na kosti, in beljakovine.

Z gostjo se je v Svetovalnem servisu pogovarjala Lucija Fatur.