Če boste izbrali očala, ki niso v okviru cenovnega standarda, boste razliko morali doplačati. Foto: BoBo
Če boste izbrali očala, ki niso v okviru cenovnega standarda, boste razliko morali doplačati. Foto: BoBo

Lani je bilo zavarovancem izdanih 147.222 različnih vrst očal in 3.989 različnih vrst leč, za katere je del vrednosti kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kar je zdravstveno blagajno stalo 2,238 milijona evrov. A to je le del celotne vrednosti izdanih medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida, ki ga krije ZZZS. Skupna vrednost teh je lani znašala skoraj osem milijonov evrov.

Če kupujete očala z naročilnico ZZZS-ja, vam mora optik ponuditi očala brez doplačila. V primeru, da si izberete dražja očala, pa razliko krijete sami.
Če boste leče ali očala kupovali v državah EU-ja, vam ZZZS na podlagi pisne vloge, naročilnice in računa povrne dejanske stroške, vendar največ do višine cenovnega standarda. Koliko znaša znesek, ki ga bo ZZZS še kril, je odvisno od vrste stanja in bolezni vida, giba pa se med 40 in 300 evri.

ZZZS primakne zraven le na vsaki dve leti
Ob tem na zavodu poudarjajo, da zavarovanec
samo za pregled vida oz. naročilnico za očala ali leče ne potrebuje napotnice. "V primeru, da je pri pregledu potrebna še kakšna druga preiskava, pa zavarovana oseba potrebuje napotnico. Pregled je seveda potrebno
opraviti pri okulistu, ki je vključen v javno zdravstveno mrežo,"
so pojasnili.

Vsaka zavarovana oseba lahko opravi pregled pri okulistu na stroške ZZZS-ja, tudi število pregledov ni omejeno, do novih očal ali leč pa so zavarovanci upravičeni le vsaki dve leti, mlajši od 15 let pa vsako leto. Izjema je le, če pride do takšnih anatomskih ali funkcionalnih sprememb, zaradi katerih je medicinski pripomoček postal predčasno neuporaben.