Günter Schabowski na novinarski konferenci 9. novembra 1989 ...
Günter Schabowski na novinarski konferenci 9. novembra 1989 ... "in drugo je zgodovina". Foto: EPA

Gre za list, s katerega je 9. novembra 1989 bral tedanji član politbiroja Socialistične stranke enotnosti Nemčije (SED) Günter Schabowski v svojem govoru na novinarski konferenci v vzhodnem Berlinu in najavil, da je Nemška demokratična republika odprla notranjo mejo. Šlo je seveda za zgodovinsko prelomni dogodek, saj je temu sledil padec zidu, ki je Nemčijo delil vse od leta 1961. In kako je videti ta dokument? Na črtastem papirju formata A4 so s črnim pisalom nakracane beležke z nekaj rdečimi poudarki.

Znanci, ki niso dokumenta nikoli vrnili
Po poročanju Berliner Zeitunga se je po javni predstavitvi tega na novo pridobljenega pričevalca zgodovine medijem javila Irina Schabowski, žena danes 86-letnega nekdanjega politika, ki je v preteklosti prestal več srčnih kapi in je v preslabem zdravstvenem stanju, da bi se lahko opredelil glede nastale situacije. Schabowskijeva trdi, da ni njen mož tega kosa papirja nikoli nikomur podaril in da ga ni nikoli izgubil, temveč le posodil.

Njen mož naj bi po njenih besedah na začetku 90. let prejšnjega stoletja nekaj svojih dokumentov posodil znancem, ki so si jih želeli ogledati od blizu, nato pa jih kljub večkratnim prošnjam niso nikoli vrnili. Po njenem se je zdaj zgodila "hladnokrvna prodaja nečesa ukradenega". Dodala je še, da je povsem iz sebe zaradi te novice, ki je prišla iz Bonna, in sklenila z besedami, da je to pravzaprav kriminalka, kar se dogaja s tem listom.

Lagoden odziv Hiše kulture
Predsednik ustanove, ki je po nakupu za 25.000 evrov zdaj njegova lastnica, Walter Hütter je dejal, da gre za "enega redkih dokumentov novejše zgodovine, za katerega lahko rečemo, da je vplival na svetovno zgodovino". Zatrdili so še, da so dokument pridobili po poti, ki je bila v skladu z zakoni in da lahko predložijo veljavno kupo-prodajno pogodbo.

Sporni prejšnji lastnik, ki želi ostati neimenovan, naj bi jim verodostojno zagotovil, da je bil dokument v njegovi zakoniti posesti in da ga je pridobil "iz okolja Schabowskih". Dodali so le še, da če vidi Schabowskijeva zadevo drugače, lahko sproži pravni postopek.