Hortenzijo pogosto zasajamo na nepravilno, predvsem s preveč sonca obsijano, mesto na vrtu. Foto: EPA
Hortenzijo pogosto zasajamo na nepravilno, predvsem s preveč sonca obsijano, mesto na vrtu. Foto: EPA

Andreja Čokl je pred mikrofon povabila krajinskega arhitekta Rocka Finaleja z Biotehniškega centra Naklo. "Najprej se moramo vrniti v svoje otroštvo: ne smemo se bati ne papirja, ne barvic, ne svinčnika. Prepustiti se moramo domišljiji," pravi Finale. Ob tem poudarja, da vsak najbolje pozna svoj vrt, kar pomeni, da ga mogoče spremlja že več let in ugotavlja, da nekatere rastline na določenih mestih ne rastejo ali cvetijo.

Zelo pomembna je sama lega vrta in potem izbira rastlin. Hortenzija je, kot pravi Finale, tipičen primer napačnega zasajanja. "Prepogosto se zasaja na sonce, kjer trpi, v bistvu pa potrebuje polsenco, rajši ima senco."

Pomembno je tudi poznavanje zemlje: Finale svetuje testiranje, da lahko potem ustrezno dodajate hranila. Tako bodo potem rastline dobro prehranjene in bodo lepo cvetele. Naslednja stopnja je priprava načrta: na načrt narišimo, kako bo videti naš vrt. "Ni pomembno, kako zna kdo risati. To je vedno risba za tistega, ki vrt ureja. Glavno je, da si z nekimi zapisi na papirju na novo postavi vrt, rastline in določi, kakšne kombinacije rastlin bo posadil. "

Pri načrtovanju vrta je pomembno, da si že vnaprej zamislimo, kako bo videti. "Ne bojte se barv, stopite ven in si zamislite, kako bo videti vaš vrt. Mogoče bo to še lažje, če naredite še fotografijo." To je še posebej pomembno pri novogradnjah. Arhitekt svetuje, da že pri sami gradnji načrtujete, kje bo stal vaš vrt. "Vrt je namreč ravno tako pomemben. Načrtovanje je pomembno tudi zato, ker enoletnice ali dvoletnice lažje presajamo kot pa grmovnice in večja drevesa, ki presajanje težje prestajajo."

Januar je pravi čas, da se usedemo in razmislimo. To je lahko tudi krasen projekt, ki poveže več članov družine, še posebej če je to razširjeno gospodinjstvo. "Vsakemu lahko določimo kotiček v vrtu, za katerega bo skrbel, in ga potem spomladi skupaj urejamo. Dovolimo otrokom, da načrtujejo z nami." Po njegovih besedah je vračanje k zemlji vedno pomembnejše.

Rockovim napotkom lahko prisluhnete na spodnji povezavi.