Radijske vsebine - RTV zame - Moja generacijaBrez

Igra govori o mladeniču, ki je zašel na kriminalna pota, vendar pa se mu ob zavzeti skrbi šole in domačih vendarle kažejo svetlejše perspektive. Na mednarodnem festivalu Prix Ex Aequo v Bratislavi je leta 2012 skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbeno oblikovanje in režijo zvoka te radijske igre prejel prvo nagrado za posebne dosežke.

Slovenska zemlja v pesmi in besedi

"Ko je prišel radio, smo nehali moliti, ko je prišla televizija, smo nehali peti, ko je prišel internet, smo ugotovili, da je najlepše druženje ob petju..." pravijo pevci ozke Tuhinjske doline, za katero se zdi, da jo je narava vzela v varnost svojega naročja. Kakih deset pevcev pride v Pančurjevo domačijo, poleti v prijeten hlad, pozimi v mehko toploto in jo napolnijo z zvokom moškega večglasja. Pesmi se prelivajo ena v drugo kot na radiu. Nihče si ne beli glave z vprašanjem, katero bi. Preden je končana ljubezenska, ima nekdo že pripovedno v glavi. Začne peti, drugi potegnejo zraven in ubrano petje teče tudi po več ur. Ob tem ne manjka iskrivih besed, dobre volje in naravne srčnosti. Pevci Tuhinjske doline bodo svojo radoživost delili s poslušalci v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Pripravlja Simona Moličnik.
Manipulativne besede - členki

Členki so kot besedne vrste manipulativne. Če v stavek vstavimo besede šele, tudi, verjetno, potem lahko sprevrnemo ves stavek. Strokovna besedila zato naj ne bi imela veliko členkov, saj lahko z njimi relativiziramo verodostojnost besedila. O naravi členkov ponovno s prof. dr. Andrejo Žele, avtorico Slovarja slovenskih členkov.


RTV v živo
22:00 Odmevi
22:30 Šport
21:40 Imago Sloveniae – otvoritveni koncert s Simfoničnim orkestrom RTVS in mladimi solisti, posnetek s Kongresnega trga
23:15 Poslednja postaja, slovenski film, ponovitev
22:00 Zrcalo dneva
22:20 Iz sporedov
Facebook